U trendu

Četiri potencijalna scenarija za buduću borbu protiv korone (video)

Stručnjaci i novinari Washington Posta napravili su četiri scenarija borbe s koronavirusom, kako bi objasnili koliko je distanciranje važno. Doduše, njihova simulacija prikazuje širenje bolesti slične koronavirusu, u kojoj će jedna zaražena osoba zaraziti svaku osobu s kojom dođe u kontakt.

Scenario br. 1: Sloboda kretanja za sve

Plave tačkice su zdravi ljudi, crvene su zaraženi. Kada se u mestu sa 200 stanovnika pojavi samo jedna zaražena osoba,  bez ikakvih restrikcija bolest se brzo širi – ta osoba će otići na posao, zaraziti kolege, oni će bolest doneti u svoje porodice, oni će je širiti dalje preko svojih kontakata i uskoro će u gradu svi biti ili zaraženi. Paralelno, neki će početi i da se oporavljaju, a oni su predstavljeni kao ljubičaste tačkice. U tom slučaju kriva rasta zaraženih izrazito je strma, što je problem ako imamo na umu ograničene kapacitete zdravstvenih sistema.

Scenario br. 2: Delimičan karantin

Ako stručnjaci prepoznaju opasnost i deo gde se pojave prvi oboleli stave u strogi karantin i potpuno ih odvoje od zdravih ljudi, kriva će ići u “talasima” – u početku će možda delovati da je bolest ograničena, ali u realnosti je nemoguće potpuno tako odvojiti ljude, između ostalog i zbog dugog razdoblja inkubacije tokom kojeg osoba nema simptome. A čim jedna zaražena osoba dođe u kontakt sa zdravima, virus se širi gotovo kao i bez zabrana. Sličan sistem pokušali su da sprovedu u provinciji Hubei, iz koje je krenulo širenje koronavirusa.

Scenario br. 3: Umereno distanciranje

U ovom scenariju, neke “tačkice” su zaustavljene, a četvrtina stanovnika nastavlja da se kreće. Kriva je dosta blaža, ali vrhunac dostiže otprilike u momentu kad su gotovo izjednačeni brojevi zaraženih, izlečenih i onih koji se nisu zarazili. Virus se širi puno sporije, jer je u ovom slučaju ipak trećina stanovnika ostala nezaražena. To znači da možemo pretpostaviti i da su svi uspeli da dobiju potrebnu lekarsku negu jer zdravstveni sistem nije bio zatrpan velikim brojem pacijenata u istom trenutku.

Scenario br. 4: Strogo distanciranje

Poslednja, četvrta opcija donosi strože mere i dozvoljava samo jednoj osmini stanovnika da se neometano kreće, a ostali su kod kuće. U toj verziji kriva je najblaža, a verovatnoća da će zdravstveni sistem pući pod opterećenjem najmanja.

(Ana Kalaba, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar