U trendu

“Čitač” otvorio 25. jubilarni Jugoslovenski pozorišni fest

UŽICE – Predstavom Beogradskog dramskog pozorišta i Beo arta “Čitač” sinoć je u Užicu počeo 25. Jugoslovenski pozorišni festival, koji se ove godine održava pod sloganom “Vreme straha i podviga”.

Po rečima reditelja Borisa Liješevića, “Čitač” je priča o savesti i odgovornosti, odgovornosti kao odgovoru na situaciju koja nas iznenada snađe,kao prekretnica pred kojom se rađamo za život ili umiremo u neodgovornosti.

Liješević je istakao da je predstava u svojoj pripremi I na startu prošla kroz mnogo toga zbog epidemije korona virusa I da je posebno uzbuđen što je na užičkom festival.

“Život je čudo i ova noć je čudo. Posebno sam uzbuđen što smo u Užicu, na festival koji je meni poseban . Predstavu smo radili pre, pa tokom korone kada smo pokušavali i da je igramo uz mnogo poteškoća.Sada smo na festivalu i nadam se da je ovo kraj ove krize i da ćemo ponovo živeti normalno”, naglasio je reditelj.

Mirjana Karanović, koja u predstavi glumi Hanu Šmic, ističe da je prihvatanje odgovornosti dostizanje zrelosti.

“Žrtvama ništa ne može da nadoknadi ono što su izgubile ali jedino što mi kao ljudi možemo jeste to da spoznamo svoje greške i prihvatimo odgovornost za njih. Niko neće s tim biti srećan I zadovoljan, ali to je jedini način da budemo bolji ljudi”, rekla je Karanovićeva posle predstave.

Marko Grabež, koji u „Čitaču“ glumi Mihaela Berga, istakao je da mu se u predstavi najviše svidela kontradiktornost u likovima i priči o odgovornosti.

“Kada su ti usta puna o odgovornosti i pravdi a na svom primeru pobegneš od odgovornosti i istine kada dođe pravi trenutak za to. Svi smo u životu bili sigurno u toj situaciji, jer kada je lična stvar u pitanju stavovi se promene, jer preovladaju emocije“, naglasio je Grabež.

Na festivalu će do 9. juna biti izvedene još i predstave: ”O medvedima i ljudima”, Narodno pozorište Sarajevo u režiji Saše Anočića, ”Putujuće pozorište Šopalović”, JDP u režiji Jagoša Markovića, ”Radnička hronika”, Narodno pozorište Subotica, režija Veljko Mićunović, i “Upotreba čoveka”, Novi tvrđava teatar u režiji Borisa Liješevića.

Festival i ove godine prati izložba fotografija predstava sa prethodnog Jugoslovenskog pozorišnog festival koji je održan 2019.godine autora Radovana Baje Vujovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.