Član tima SZO: Istraga u Vuhanu teče veoma dobro

LONDON – Istraga Svetske zdravstvene organizacije o poreklu korona virusa u Vuhanu odvija se „veoma dobro“, rekao je Piter Dašak, član tima koji je danas posetio centar za kontrolu zoonskih bolesti u gradu u kojem su zabeleženi prvi slučajevi kovid-19.

Piter Dašak je novinarima rekao da je misija „odlična“ i da napreduje „veoma dobro“, dok je vođa tima Piter Ben Embarek klimnuo glavom na pitanje da li im je omogućen dovoljan pristup u Vuhanu, prenosi Gardijan.

Nakon obilaska centra Dašak je rekao da je tim održao veoma informativan sastanak, a na tviteru je objavio i da su se eksperti SZO susreli sa ključnim osobljem zaduženim za nadzor stoke, sa kojima su imali detaljnu diskusiju.

Osim toga, stručnjake su u hotelu posetili zvaničnici iz vuhanskog centra u kojem se čuva krvna plazma koja je tokom prošle godine prikupljena od oporavljenih kovid pacijenata.

Tim je jutros posetio centar za kontrolu zoonskih bolesti u Vuhanu u provinciji Hubej, a u nedelju su posetili pijacu ribe i morskih plodova u istom gradu, u kojem su se pojavili prvi klasteri zaraženih korona virusom.

Istraga ima za cilj da utvrdi kako je virus sa životinja prešao na ljude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.