U trendu

Crni rekordi u Americi: Najveći broj umrlih još od kraja maja, porast broja zaraženih u Grčkoj

Kalifornija i Florida: Rekordan skok broja umrlih od korone

Kalifornija i Florida, dve među najmnogoljudnijim američkim državama, prijavile su juče rekordni porast broja smrtnih slučajeva od COVID-19.

U Kaliforniji je od posledica zaraze korona virusom u petak preminulo 208 ljudi, a na Floridi 257, prenela je agencija Rojters.

Na Floridi ovo je četvrti dan zaredom sa rekordnim porastom smrtnih slučajeva od posledica COVID-19, a u Kaliforniji drugi put u toku ove nedelje.

Rekordan porast broja preminulih od korone u petak je zabeležen i u američkim državama Misisipi, Montana i Nevada.

U Sjedinjenim Državama broj smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 se uvećao za preko 25.000 tokom jula, dok je od početka pandemije od posledica ove bolesti život izgubilo preko 156.000 ljudi.

Kalifornija je u petak postala prva američka država sa oko pola miliona potvrđenih slučajeva zaraze, dok se na drugom mestu nalazi Florida sa preko 470.000 obolelih.

Po broju osoba koje su preminule od posledica COVID-19, Kalifornija se nalazi na trećem mestu u zemlji, nakon Njujorka i Nju Džerzija. U ovoj državi do sada je preminulo preko 9.200 ljudi, a na Floridi skoro 7.000, zbog čega se ova država našla na osmom mestu u SAD.

Kalifornija i Florida nalaze se među 19 američkih država u kojima se broj zaraženih uvećao za više nego duplo u toku prethodnog meseca.

U toku jula, na Floridi je potvrđeno preko 311.000 zaraženih, što je za preko tri puta više nego u junu, kada je taj broj iznosio 96.000. Isti je slučaj i sa brojem preminulih od posledica COVID-19: potvrđenih smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti u junu je bilo oko 1.000, a u julu preko 3.400. Najveći dnevni porast zaraženih zabeležen je 12. jula, kada je korona virus potvrđen kod oko 15.300 ljudi.

U Kaliforniji je u julu preko 260.000 ljudi obolelo od COVID-19, a rekordni dnevni porast novozaraženih zabeležen je 22. jula, kada je test na korona virus dao pozitivan rezultat u preko 260.000 slučajeva.

Od početka juna broj preminulih od COVID-19 raste velikom brzinom na nivou čitave zemlje, a najveći broj smrtnih slučajeva u SAD u toku ove nedelje potvrđen je u sredu, kada je na otprilike svaki minut jedna osoba izgubila život od posledica zaraze korona virusom.

Indija: Najviše novozaraženih do sada – 57.118

Indija je u poslednja 24 sata zabeležila najviše novozaraženih korona virusom – 57.118.

Prema podacima sa sajta Worldometers, broj zaraženih korona virusom u Indiji je 1.701.307.

Samo u julu u toj zemlji korona virusom je inficirano oko 1,1 milion ljudi, navodi AP.

Indija je po broju inficiranih na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Ministarstvo zdravlja u subotu je saopštilo da su umrle još 764 osobe, a ukupan broj smtnih slučajeva od početka epidemije je 36.511. Indijsko ministarstvo civilnog vazduhoplovstva odložilo je nastavak međunarodnih letova za još mesec dana – do 31. avgusta.

Viktorija: Manje zaraženih, moguće uvođenje novih mera

Australijska država Viktorija prijavila je danas 397 novih slučajeva COVID-19, za više od trećine manje nego juče.

Uprkos tome, vlasti saopštile da razmatraju uvođenje novih restriktivnih mera, jer je stopa zaraženosti i dalje zabrinjavajuća.

U prethodna 24 sata u Viktoriji su umrle još tri osobe, čime je broj smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 u ovoj državi uvećan na 116, a na nivou čitave Australije na 201, prenosi agencija Rojters.

Premijer Viktorije Danijel Endrus rekao je da je broj zaraženih i dalje veliki i da postoji zabrinutost u vezi sa prenošenjem virusa unutar države.

Broj zaraženih u Viktoriji čini oko 60 odsto od ukupnog broja obolelih u celoj državi, kojih ima oko 17.300.

Juče je u ovoj zemlji potvrđeno 627 novih slučajeva zaraže i osam smrtnih slučajeva od posledica COVID-19, dok su dan ranije te brojke iznosile 723 i 13.

U glavnom gradu Viktorije Melburnu i dalje su na snazi mere karantina koje su uvedene početkom prošlog meseca i koje će važiti tokom šest nedelja.

Endrus je upozorio da bi mere karantina mogle da budu produžene, uz uvođenje novih mera o socijalnom distanciranju, ukoliko broj novozaraženih ostane visok.

Država je na početku pandemije uvela stroge mere socijalnog distanciranja, od četvrtka je na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski u javnosti.

Premijer Viktorije je danas saopštio da je u toku „aktivno razmatranje“ uvođenja novih mera, ali nije hteo da otkrije više detalja.

Susedna država Novi Južni Vels je danas prijavila da je korona virusom zaraženo još 17 ljudi, dok je jedna osoba umrla, što je prvi smrtni slučaj od posledica COVID-19 u ovoj državi nakon više od mesec dana.

SMK: Aktivno 3.714 slučajeva korone

U Severnoj Makedoniji do sada je potvrđeno 10.754 slučaja korona virusa, preminulo je 486 ljudi, a oporavile su se ukupno 6.554 osobe.

Trenutno je aktivno 3.714 slučajeva korona virusa, prenosi agencija MIA.

Najviše aktivnih slučajeva je u Skoplju – 1.488 i Kumanovu – 246.

Porast obolelih u Grčkoj, obavezne maske u zatvorenom

Grčka će nošenje maski učiniti obaveznim u svim zatvorenim javnim prostorima i na otvorenim prostorima gde se ne može primeniti odgovarajuće socijalno distanciranje, izjavio je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias, nakon daljeg porasta broja slučajeva kovid-19.

Grčka je juče prijavila 78 novih potvrđenih slučajeva kovid-19, što je najveći broj u oko dva meseca, javlja Rojters.

Do sada je ukupno potvrđeno 4.447 slučajeva kovid-19 sa 202 smrtna slučaja, što je relativno mali broj u poređenju s mnogim evropskim zemljama, nakon što su na proleće uvedene stroge mere.

„Odlučujući faktor za uspešno suočavanje sa pandemijom u prvoj fazi bila je odgovornost građana, pojedinačna odgovornost svakog od njih“, izjavio je u televizijskom obraćanju zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias.

„To je bila „tajna“ uspeha Grčke i svi moramo pokazati istu odgovornost i oprez u ovoj fazi“, rekao je on.

Zdravstvene vlasti učinile su nošenje maski obveznim za potrošače u supermarketima pre 10 dana, a od ranije su obavezne i u javnom prevozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.