U trendu

Crnogorci odbili pomoć Srbije – „…snaći ćemo se sami“

Potpredsednik crnogorske vlade i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima Milutin Simović saopštio je večeras da zahvaljuje predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu „na brizi o Crnoj Gori“, ali da će se ona sama snaći kako bi nabavila respiratore za tretman obolelih od korona virusa.

„Ipak, mislimo da je dobro da on celinu svoje pažnje usredsredi na zaštitu zdravlja i dobrobit građana Srbije. Snaći ćemo se mi. Na sreću, još je država i tržišta na kojim je moguće za svoj novac kupiti nedostajuće proizvode, kao što smo u Srbiji kupili i hranu o kojoj govori predsednik Srbije“, kazao je Simović.

Kako prenose podgoričke „Vijesti“, on je kazao da ima „i drugih država u kojima je moguće s njihovim trgovinskim kućama ugovoriti kupovinu robe proizvedene u trećim zemljama“.

„A da vam ne bude oduzeta kao što se to nama dogodilo s respiratorima na tržištu Srbije. Posebno smo zahvalni za najavljeni dodatak od dva respiratora koja bi nam predsednik Srbije donirao na bazi dogovora s liderom Nove srpske demokratije. Pretpostavljamo kao izraz brige za navodno ugroženi srpski narod u Crnoj Gori. Nema potrebe za tim. Ne kalibriramo u Crnoj Gori medicinsku opremu po nacionalnim frekvencijama“, dodao je Simović.

On je još rekao da je Crna Gora „odgovorna i organizovana, građanska država koja je u stanju da i u najtežim okolnostima pandemije korona virusa svakom svom građaninu obezbedi maksimalni mogući nivo zdravstvene zaštite“.

Predsednik Vučić ranije danas je na konferenciji za novinare rekao da Srbija nije otela ni konfiskovala nijedan respirator Crnoj Gori, reagujući na optužbe iz Podgorice, i poručio da je Srbija spremna da Crnoj Gori pokloni pet respiratora.

Knežević:Simovićeva odluka podleže krivičnoj odgovornosti

Poslanik opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da odluka potpredsednika crnogorske vlade Milutina Simovića da odbije pomoć Srbije u respiratorima za tretman obolelih od korona virusa podleže krivičnoj odgovornosti, jer niti je imao mandat, niti pravo da se igra sa sudbinama građana Crne Gore.

Knežević je za Tanjug sinoć rekao da se građani Crne Gore nalaze u neformalnom vanrednom stanju i nemaju nikakve informacije o tome s koliko se respiratora, maski, ležajeva u bolnicama u Crnoj Gori raspolaže, kao ni da li su doktori i medicinsko osoblje opremljeni da rade s tim respiratorima.

„Onda se pojavi jedan od apologeta urušavanja crnogorske države i čovek koji je lični potpredsednik vlade (predsednika) Mila Đukanovića da saopšti nešto za šta nema podrsku većinske Crne Gore“, rekao je Knežević.

Kako ističe, crnogorska režimska nomenklatura živi u paralelnom univerzumu u kojem njima, njihovoj deci i najbližima ne može faliiti medicinske opreme, ni respiratora, ni maski, jer se nalaze na jednom privilegovanom nivou koji se demonstrira na najbolji način kao što je to uradio Milutin Simović.

„Želim da pošaljem jasnu poruku svim građanima Crne Gore, ali posebno Milutinu Simoviću da će svaki, ne daj Bože, novi smrtni slučaj od virusa korone direktno ići na njegovu odgovornost i da će kad-tad krivično-pravno odgovarati zato što je ugrozio živote građana Crne Gore odbijajući respiratore, ne u ime građana nego u ime Mila Đukanovića“, istakao je Knežević.

On napominje i da procentualno srazmerno broju stanovnika u Crnoj Gori ima više obolelih od korona virusa nego u Srbiji.

„U Crnoj Gori je njih 82, ili ako bismo to preneli na brojke u Srbiji, to bi bilo kao da je u Srbiji zaraženo 1.230 građana“, naglasio je Knežević.

„Večeras je Milutin Simović odlučio da igra gospodara sudbina crnogorskih građana zato što mu je to naredio njegov gospodar Milo Đukanović, jer nikako ne mogu da podnesu da je u ovom trenutku bratska Srbija i bratski srpski narod spreman da nam pomogne kad nam je najpotrebnije“, dodao je Knežević.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i celokupnom srpskom narodu koji je u ovim teškim momentima ne samo za Srbiju i Crnu Goru nego za celo čovečanstvo iskazao spremnost i želju da pomogne građanima Crne Gore i pokloni pet respiratora.

Potpredsednik vlade i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima Simović saopštio je u petak uveče da zahvaljuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „na brizi o Crnoj Gori“, ali da će se ona sama snaći kako bi nabavila respiratore za tretman obolelih od korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.