Da li će biti novog moratorijuma na otplatu kredita?

BEOGRAD – Sa najnovijim talasom epidemije krenula su očekivanja i nagađanja da li će i sada, kao prethodna dva puta, biti moratorijuma na otplatu kredita, a u Narodnoj banci Srbije tim povodom kažu da prate situaciju u finansijskom sektoru i preduzimaju aktivnosti za ublažavanje efekata krize izazvane korona virusom.

Naglašavaju da pritom imaju u vidu potrebu da banke, u skladu sa sopstvenom poslovnom politikom i procenama, omoguće održivo reprogramiranje obaveza svojim klijentima.
U bankama se može čuti da ima izvesnih naznaka prema kojima se, ipak, može očekivati i treći moratorijum na otplatu kredita, koji ne mora nužno biti isti kao dva prethodna, ali da nije za očekivati da njegova primena krene pre početka sledeće godine.

U NBS podsećaju da je centralna banka od nastupanja vanredne zdravstvene situacije u zemlji, u skladu sa svojim nadležnostima preduzela brojne aktivnosti kako bi pomogla građanima i privredi i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.
Tako su dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućena dva moratorijuma.

To su martovski u trajanju od najmanje tri meseca i julski koji se odnosio na rate koje su dospevale između 1. avgusta i 30. septembra, kao i obaveze dospele u julu, koje dužnik nije izmirio.
Mere i njihovo trajanje su, objašnjavaju u Narodnoj banci, pažljivo odmeravane kada je reč o mogućim poteškoćama sa kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti.
Dodaju da je u nameri da pronađe najbolji način za pomoć dužnicima u aktuelnim vanrednim okolnostima, NBS osim moratorijuma kao obavezne olakšice, kreirala i regulatorne pretpostavke za odobravanje drugih olakšica u pogledu otplate obaveza dužnika banke i olakšanog pristupa finansiranju stanovništva.
Među njima su i mogućnosti refinansiranja ili promene datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, zatim produžetka roka otplate stambenih kredita, olakšanog pristupa stambenim kreditima.
Kada je reč o dužnicima iz sektora privrede NBS je delovala, i kao jedna od vodećih institucija u uspostavljanju garantne šeme za pomoć privredi kao i podrške još povoljnijem dinarskom finansiranju kroz tu šemu, navode iz Narodne banke Srbije.
Prvi tromesečni moratorijum, prema podacima NBS, iskoristilo je 91 odsto dužnika koji su prihvatili zastoj u otplati kredita, dok je
drugi moratorijum prihvatio nešto manji broj dužnika, oko 82 odsto ili više od dva i po miliona dužnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.