Da li će Severna Koreja dobiti prvu diktatorku?

Dok ceo svet prati razvoj događaja oko pandemije koronavirusa, severnokorejski vrh države ima drugačije muke vezane za zdravstvo. Naime, prema podacima obaveštajnih službi, Kim Džong-un pre nekoliko dana podvrgnut je operaciji srca i, iako se trenutno oporavlja, još uvek se špekuliše o tome ko bi mogao da ga zameniti na čelu zemlje ako stvari za Kima pođu po zlu tokom oporavka.

Iako je nominalno republika, Severna Koreja, bar što se vladavine tiče, neformalna je kraljevina kojom de facto vlada dinastija Kim. Kim Il-sung, deda Kim Jong-una osnivač je Severne Koreje koji je gvozdenom rukom vladao do svoje smrti 1994. godine. Na položaju predsednika CK Radničke partije, odnosno na mestu apsolutnog vladara Severne Koreje, zamenio ga je njegov sin Kim Jong-il, a po njegovoj smrti 2011. godine na mesto lidera došao je njegov sin i aktuelni severnokorejski lider Kim Jong-un. Inače, i Kim Il-sung i Kim Jong-il umrli su od srčanog udara.

Veruje se da Kim Jong-un ima sina, ali da on ima tek nekoliko godina i ne može da zameni oca na mestu predsednika Severne Koreje, pa je najverovatnije da bi ovu dužnost po svemu sudeći preuzela Kimova mlađa sestra Kim Jo-džong, koja je trenutno članica Politbiroa i zamenica direktora Službe propagande Radničke parije. Prema tvrdnjama obaveštajnih agencija, ona je u vrlo bliskim odnosima s bratom, što je odnos koji se proteže još od zajedničkog školovanja u Švajcarskoj, prenosi Večernji list.

Upravo je Kim Jo-džong idejni tvorac kulta ličnosti svoga brata, kulta koji je stvoren po uzoru na kult njihovog dede Kim Il-sunga. Takođe, Kim Jo-džong organizatorka je svih važnijih medijskih događanja u Severnoj Koreji, ali i glavna Kim Džong-unova savetnica za odnose s javnošću. Upravo ona mu je savetovala da pozove u goste Denisa Rodmana i da se s njim zbliži. Poslednjih nekoliko godina zauzima sve važniju i vidljiviju ulogu u političkom vrhu zemlje, pa je upravo ona vodila severnokorejsku delegaciju na Zimske Olimpijske igre u Južnoj Koreji 2019. godine.

Kakva je zaista situacija i kakvo je stvarno stanje Kim Džong-una teško je proceniti do detalja, ali prema podacima obaveštajnih agencija, Kim Džong-un podvrgnut je operaciji 12. aprila u bolnici Hjansang u provinciji Severni Pjongan. Ova bolnica namenjena je samo i isključivo lečenju članova porodice Kim, a operaciju su izveli specijalisti iz bolnice Kim Man Yoo u Pjongjangu i lekari sa Univerzitetske klinike u Pjongjangu. Većina lekara po završetku operacije vraćena je u Pjongjang, dok je nekolicina ostala uz Kima kako bi se pratio njegov oporavak.

Inače, Kim Džong-un oporavlja se u vili Hjang San, Kimovoj rezidenciji nedaleko od bolnice. Za njegovu bezbednost trenutno brine 30 pripadnika ličnog obezbeđenja, dok su vojnici koji čuvaju vilu dok Kim nije u njoj povučeni na obezbeđivanje spoljnog područja. Prema podacima koji su pribavljeni iz Severne Koreje, Kim je podvrgnut operaciji zbog čitavog niza problema koji uključuju gojaznost, tešku pušačku zavisnost i zasićenost obavezama. Kim je već neko vreme bolovao od upale krvnih sudova, ali stanje je počelo da mu se pogoršava nakon što je u poslednje vreme nekoliko puta, mahom u propagandne svrhe, otišao na vrh planine Paektu.

Obaveštajne službe u posednu su snimaka Kimovog helikoptera koji je poleteo iz Pjongjanga 12. aprila, na dan kada je navodno izvršena operacija, a i poseban automobil kojim se Kim koristi ovoga trenutka nalazi se nedaleko od vile u kojoj se oporavlja. Inače, javnost je prvi put primetila da se nešto događa s Kim Džong-unom kada se 15. aprila nije pojavio na proslavi rođendana Kim Il-sunga, glavnom političkom događaju u Severnoj Koreji. U prvom trenutku smatralo se da se Kim Džong-un sklonio iz javnosti zbog straha od zaraze koronavirusom, ali uskoro su primljene i obaveštajne potvrde da je završio na operaciji srca, čime su odmah počela i nagađanja o njegovu mogućem nasledniku ili naslednici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.