Da li će Srbi moći da putuju sa kineskom i ruskom vakcinom?

Predlog Brisela da kovid pasoši važe samo za vakcinisanje onim vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) uzbunio je javnost u Srbiji zbog toga što se ruska i kineska vakcina ne nalaze na spisku odobrenih, a upravo je njih primilo najviše građana. Međutim, i direktor Jute i predsednik države poručili su da nema razloga za brigu.

Da nema mesta za brigu smatra Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), koji za B92.net ističe da je ovo samo predlog koji se preporučuje, tj. ne mora biti i obavezujući za sve članice EU.

Kako je objasnio za naš portal, za sada je jedino izvesno da je preduslov svih uslova da epidemiološka situacija u Srbiji bude bolja i sigurnija da bismo uopšte razmišljali o putovanjima. U 4 zemlje okruženja: Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i BiH, možemo da uđemo i sada bez ikakvog uslova, a on očekuje da tako i ostane tokom sezone. Prema njegovim rečima, interesovanje putnika postoji, a siguran je i da će letnja sezona biti bar 50 odsto u odnosu na sezonu pre pandemije.

Kuda na more bez kovid-pasoša?

„U dokumentu EU se ne pominju uslovi za ‘treće zemlje’ , ali se pretpostavlja da će važiti uslovi kao i za zemlje članice EU. Dakle sertifikat o vakcinaciji samo za one koji su vakcinisani sa 4 odobrene vakcine u EU. Alternative će biti negativan PCR test ili dokaz o postojanju antitela (serološki nalaz). Ukoliko to bude utvrđeno i za zemlje van EU, naši građani koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom će moći da putuju sa serološkim testom“, kaže direktor Jute.

Kako kaže, ostaje da se vidi kako će pojedinačno zemlje odlučivati po ovom pitanju, a veruje da će to biti u skladu sa potrebama.

„Sa druge strane smatram da je ovakva odluka neodrživa na duži rok,iz razloga što i pojedine zemlje EU vakcinišu sa ruskim i kineskim vakcinama, pa ostaje nejasno kako će se to kontrolisati unutar EU i kako će te zemlje reagovati na ovakvu odluku koja jeste diskriminišuća u svakom slučaju“, ocenjuje naš sagovornik.

Grčka će do kraja marta odrediti uslove za ulazak, ali se očekuje priznavanje sertifikata o vakcinaciji, bez obzira na vrstu vakcine, kao i negativan PCR ili serološki test na antitela za one koji nisu vakcinisani.

„Turska i Kipar najavljuju u maju ukidanje obaveznog PCR testa (trenutno je obavezan). Kipar će svoj stav za sezonu izneti u narednih mesec dana. Egipat ima takođe obavezan PCR test trenutno koji je moguće uraditi i po dolasku za oko 30 evra. Sa naše strane podneta je Inicijativa egipatskom ambasadoru oko priznavanja sertifikata o vakcinaciji i očekujemo njihove konačne protokole tokom aprila meseca. Slična je situacija i sa Tunisom, dok Španija i Italija trenutno nisu u fokusu interesovanja, s obzirom na to da su ove zemlje zatvorene do kraja maja“, kazao je naš sagovornik.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić poručio je građanima da ne brinu, pošto smatra da ta odluka uopšte neće ni biti doneta.

„Kako su mislili da imamo kovid pasoše, a nijednu nam vakcinu nisu dostavili? Ne možete da zabranjujete nekome kretanje i da stavljate zastave ispred vakcina. Takav stav EU nije fer jer je reč o dobrim vakcinama. Neka se građani Srbije ne brinu. Izdavaćemo testove za dva sata da bi mogli da putuju bez ikakvih problema. Izdavaćemo potvrdu za antitela koju ćete moći da uradite jednom i važiće vam za narednih mesec ili dva. Sa PCR testom će ići oni koji ne žele da prime vakcinu“, rekao je Vučić.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.