U trendu

Da li je moguće biti imun na koronavirus?

Kako biste se testirali na korona virus potrebno je uzeti bris nosa i grla kao i dodatne uzorke ispljuvka ukoliko imate zagušen neprekidan kašalj, prenosi britanski “Express”. Ipak, u svetu se pojavilo povećano interesovanje za testove na antitela koji bi mogli da pomognu u sprečavanju daljeg širenja korona virusa. Test na antitela naziva se još i serološki test i mogao bi da otkrije da li je osoba već imala korona virus i nakon oporavka.

Testiranje bi se obavljalo proveravanjem čovekove krvi na antitelo korona virusa kako bi se videlo da li se organizam oporavio od infekcije pa je prema tome razvio i imunitet na njega. Trenutni testovi koji postoje otkrivaju samo da li čovek momentalno ima virus u organizmu, a ne može da se proveri da li ga je ranije imao u sebi. Singapur je jedna od prvih država koja sprovodi ovakva testiranja, koja mogu da pokažu da li je čovek bio zaražen.

Na isti način kako grip može da mutira, moguće je da će Covid-19 to isto učiniti što znači da bi neko mogao da se razboli i dva puta. Doktor Stiven Glakman, doktor infektolog Pen medicine rekao je da će ljudi verovatno dobiti virus jednom, kada će se stvoriti imunitet kod većine ljudi, baš kao što je stvoren na druge korona viruse. “Korona virusi nisu novi, postoje već dugo u mnogim oblicima i od njih ne obolevaju samo ljudi.

Kako znamo dosta toga o korona virusima uopšte, a zaključak o imunitetu je sledeći: jednom kada dobijete određeni korona virus, nakon toga postajete imuni na njega”, tvrdi on. Ipak, krajem februara dogodio se slučaj koji je zabrinuo naučnike kada se jedna žena iz Osake navodno dva puta zarazila virusom korona. Kako su tada javili svetski mediji, prvi put je na korona virus testirana krajem januara, a iz bolnice je otpuštena 6. februara nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona bez simptoma i zdrava.

Međutim, 19. februara ponovo je osetila bol u grudima i otišla u bolnicu na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19. Britanski Gardijan preneo je da su tada vlasti u Japanu potvrdile ovaj slučaj, ali i da je u Kini već bilo zabeleženih sličnih slučajeva., prenosi “Bljesak“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.