U trendu

Da li je novi soj najopasniji i otporan na vakcinu?

LONDON – Britanija je saopštila danas da naučnici smatraju da je novoidentifikovana varijanta korona virusa, koja se širi u Južnoj Africi, najznačajnija varijanta otkrivena do sada i da je zato potrebno da se utvrdi da li je otporna na vakcinu.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost je saopštila da varijanta, nazvana B.1.1.529, ima šiljasti protein koji se dramatično razlikuje od onog u originalnom korona virusu na kome su zasnovane vakcine protiv kovida-19, prenosi agencija Rojters.

Vodeći naučnici su sinoć opisali B.1.1.529 kao najgoru varijantu koju su videli od početka pandemije, jer ima 32 mutacije u šiljastom proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi odgovor imunog sistema na kovid.

To je otprilike duplo veći broj od broja koji se povezuje sa delta sojem.
Mutacije u šiljastom proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Britanski ministar za saobraćaj Grant Šaps, koji je stao u odbranu odluke Londona da zabrani letove iz Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Lesota i Esvatinija, poručio je da je preduzimanje ranih akcija od ključnog značaja.

„Kao što su naučnici opisali, ovo je najznačajnija varijanta sa kojom su se do sada susreli u svom istraživanju“, rekao je Šaps za “Skaj njuz”.

Zvaničnici su savetovali vladu o potrebi da reaguje brzo i preventivno u slučaju da se potvrdi zabrinutost oko ove varijante, iako bi mogle da prođu nedelje da se prikupe sve potrebne informacije o njenim karakteristikama.

Novi soj je, takođe, pronađen u Bocvani i Hong Kongu, ali britanska agencija za zdravstvenu bezbednost navodi da u Britaniji nije otkriven nijedan slučaj te varijante.

Naučnici se, međutim, plaše da bi varijanta, poznata kao B.1.1.529, mogla biti prenosivija i otpornija na vakcine, prenosi BBC.

Britanski list “Gardijan” navodi da je do sada potvrđeno 50 slučajeva nove varijante korona virusa u Južnoj Africi, Hong Kongu i Bocvani.

Naučnici su analizom utvrdili da B.1.1.529 ima veoma neobičnu strukturu mutacija, koje su zabrinjavajuće jer bi mogle da mu pomognu da izbegne imuni odgovor tela i učini ga prenosivijim.

Svaka nova varijanta koja je u stanju da izbegne vakcine ili se širi brže od delta soja, sada dominantne varijenta, može predstavljati značajnu pretnju, ocenjuju stručnjaci.

Rane analize dijagnostičkih laboratorija sugerišu da se varijanta brzo raširila u Gautengu, provinciji Južnoafričke Republike, i da je možda već prisutna u ostalih osam provincija te zemlje.

Južnoafrička Republika je potvrdila oko 100 slučajeva B.1.1.529, ali ta varijanta je takođe pronađena u Bocvani i Hong Kongu, pri čemu je u poslednjem slučaju reč o putniku koji je doputovao iz Južnoafričke Republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar