Da li sportistima treba dati prioritet u vakcinisanju?

LONDON – Izrael namerava da svi njegovi sportisti koji budu učestvovali na Olimpijskim igrama u Tokiju, budu vakcinisani protiv kovid-19, saopštio je danas izraelski Nacionalni olimpijski komitet, usred globalne rasprave o tome da li sportistima treba dati prioritetni pristup u vakcinisanju.

Izrael, međutim, trenutno prednjači u svetu u vakcinaciji po glavi stanovnika, pošto je vakcinisao 29 odsto svog stanovništva sa najmanje jednom dozom, preneo je Rojters.

U sklopu vakcinacije protiv korone u Izraelu je već vakcinisano 50 odsto članova delegacije izraelskih sportista koja ide u Tokio, rekla je portparolka Komiteta Rojtersu.

Do kraja maja 2021, svi će biti u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa, istakla je ona.

Predstavnik Britanske olimpijske asocijacije rekao je da sa svojim sportistima nisu razgovarali o vakcinacijama i da su im prioritet ranjivi, stariji i radnici na prvoj liniji odbrane.

Američki Olimpijski i Paraolimpijski komitet (USOPC) saopštio je da su se neki sportisti opirali vakcinaciji jer su mnogi pokrenuli pitanja o njenom uticaju na njihove performanse.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da, iako će učesnici biti podsticani da se vakcinišu, vakcinacija neće biti obavezna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.