„Da su mere uvedene nedelju dana ranije, umrlo bi 36.000 ljudi manje“

Da su mere protiv širenja pandemije korona virusa u SAD uvedene nedelju ili dve ranije broj žrtava bi bio manji za 54.000, pokazalo je istraživanje Kolumbija univerziteta koje prenosi Njujork Tajms.

Da su SAD donele odluku o uvođenju mera socijalne distancije nedelju dana ranije nego što je to učinjeno, početkom marta, a ne sredinom marta, 36.000 Amerikanaca manje bi umrlo, pokazalo je istraživanje objavljeno u američkim medijima.

„To je gotovo trećina od 95.000 žrtava korona virusa koliko ih do sada ima u SAD. Da su mere bile na snazi dve nedelje ranije, od 1. marta broj smrtnih slučajeva bio bi za 54.000 manji“, navode stručnjaci sa Kolumbija univerziteta, a prenose američki mediji i podsećaju da je danas u SAD zaraženo skoro 1.6 miliona ljudi.

Njujork Tajms podseća da su još poslednjeg februarskog dana mnogi stručnjaci za javno zdravlje upozoravali na uzbunu zbog virusa, ali da „neki nisu hteli da slušaju“.

U San Francisku su već tada, kako navode, poslodavci počeli da šalju zaposlene da rade od kuće. Država Vašington, u kojoj je evidentiran prvi slučaj korona virusa u SAD, proglasila je vanredno stanje. Južna Koreja, Vijetnam i druge zemlje naredile su agresivne mere, ali predsednik Tramp nije, konstatuje Njujork Tajms.

„On je 26. februara rekao, što je bilo netačno, da se broj slučajeva znatno smanjuje, a ne da se povećava. Već 10. marta je obećao: „Proći će. Samo budite mirni. To će nestati“. Neki lokalni lideri su takođe nastavili da podstiču nastavak uobičajenog poslovanja. Početkom marta gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je Njujorčanima da odu iz grada uprkos koronavirusu“, piše Njujork Tajms.

Čini se da je ta vrsta saveta koštala desetine hiljada američkih života, pokazale su nove analize istraživača sa Univerziteta Kolumbija.

Džefri Šaman, šef istraživačkog tima Univerziteta Kolumbija, rekao je za Njujork Tajms da je tih nekoliko nedelja velika, velika razlika.

„To kratko vreme za normalne uslove bilo je kritično za virus u fazi njegovog širenja i neverovatno kritičan za smanjenje broja umrlih“, rekao je Šanman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.