Daka: Sve je spremno za glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka glasala je jutros u 7.00 na glasačkom mestu u Tehničkom fakultetu i izjavila da je sve spremno za glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Pozvala je gradjane Kosova da izadju i glasaju uz poštovanje antikovid mera i da slobodno izražavaju svoju volju i dodala da su obezbedili sve uslove da gradjansko pravo ostvare i bolesnici sa korona virusom.

Kazala je da prvi put glasanje na severu Kosova organizuje samo CIK, bez podrške i savetodavne uloge OEBS-a.

Na osmim po redu izborima na Kosovu od 1999. godine učestvuju 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova potvrdjeno je ukupno 1.052 kandidata.

Na izborima 14. februara, pravo glasa ima 1.794.862 gradjana, koji mogu da glasaju u 888 centara na celom Kosovu, sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Za normalno odvijanje izbornog procesa i zaštitu slobodnog glasanja za gradjane Kosova angažovano je 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema.

Koordinantorka Državnog tužilaštva Laura Pulja rekla je da je imenovano 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema koji će biti čuvari zaštite glasa na dan izbora.

„Policija i državni tužilac finalizirali su strateški dokument za zajedničko angažovanje i delovanje u ovom procesu“, rekla je Pulja.

Dodala je da će kosovsko tužilaštvo i policija uhapsiti i pritvoriti sve glasače i odgovorne zvaničnike ako na bilo koji način pokušaju ili utiču na zloupotrebu slobodnog glasa birača.

I sudski sistem Kosova odredio je 30 dežurnih sudija koji će odgovoriti na eventualne zahteve tužilaštva.

Kosovska policija takodje je sačinila poseban operativni plan koji podrazumeva aktivnosti u predizbornom i izbornom procesu i obezbedjivanju pratnje i sigurnosti za izborne materijale do CIK-a za prebrojavanje izbornih rezultata.

Za 8.00 je zakazana prva konferencija za medije CIK-a, na kojoj će biti objavljene prve informacije o početku izbornog procesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.