U trendu

Dan D u Normandiji obeležen skromno na plažama iskrcavanja

Ceremonija povodom 76 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu, održana je danas skromno bez veterana i u zvaničnoj atmosferi zbog epidemije korona virusa, javila je agencija Frans pres uz ocenu da je to veliki kontrast u odnosu na svečanost 2019. godine.

Na plaži Vijervil-sir-Mer (Omaha bič) gde se odvijalo iskrcavanje, priredjena je skromna ceremonija sa nadletanjem aviona u prisustvu oko 100 ljudi, medju kojima su bili ambasadori osam savezničkih zemalja, a to su SAD, Kanada, Danska, Velika Britanija, Poljska, Belgija, Norveška i Holandija. Prisustvovao je i ambasador Nemačke.

Francuski predsednik Emanuel Makron naveo je na Tviteru da je 6. juna 1944. godine počela „Vrhovna bitka“. „Mislim na one, koji su nekoliko hiljada kilometara udaljeni od nas, a borili su se da oslobode Francusku zajedno sa našim borcima otpora. Ujedinimo se u ime Slobode, i nikada ne zaboravimo heroje“, naveo je Makron.

Tačno pre 76 godina počela je operacija poznata kao Dan D, i jedna od ključnih bitaka za pobedu nad nacističkom Nemačkom. Iskrcavanje u Normandiji, pod šifrom „Operacija Overlord“, najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja.

Desantne savezničke snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa.

Iskrcavanje duž 80 kilometara obale počelo je noćnim padobranskim desantom 23.000 ljudi, velikim artiljerijskim napadom iz vazduha i s mora, posle čega je 6. juna 1944. usledio i uspešan amfibijski desant na strateški važan Pegazov most, u blizini Kana.

Procene o broju poginulih saveznika prvog dana iskrcavanja se razlikuju: od 2.500 do 5.000.

Tokom čitave tromesečne operacije, u Normandiji je poginulo, ranjeno ili nestalo oko 215.000 savezničkih vojnika, i kako se procenjuje, još toliko nemačkih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.