U trendu

Danas 50 godina od smrti francuskog generala Šarla de Gola

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) posetio je danas grob Šarla de Gola u Kolombe-le-de-Egliz na severoistoku Francuske, povodom 50 godina od smrti generala.

Makron je pratnji supruge Brižit (Brigitte) posetio grob ali nije održao govor niti je dao izjavu novinarima.

Francuski predsednik je tradicionalno kao i njegovi prethodnici svakog 9. novembra posetio De Golovu rezidenciju i grob. Održana je i skromna vojna ceremonija zbog epidemije korona virusa.

Na groblju je bilo oko 30 osoba, medju kojima članovi De Golove porodice.

Komemoracijom na 50. godišnjicu smrti De Gola završena je „Godina De Gola“ tokom koje je obeleženo 130 godina od njegovog rodjenja i 80 godina od De Golovog „Poziva 18. juna iz Londona“.

De Gol je 18. juna 1940. u prvom govoru na talasima radija Bi Bi Si (BBC), pozvao sve vojnike, inženjere, radnike i stručnjake za oružje koji se nalaze na britanskoj teritoriji da stupe u kontakt s njim kako bi nastavili borbu protiv nacističke Nemačke. De Gol je tada predvideo da će tek započeti rat dobiti svetske razmere.

De Gol (1890-1970), koji je postao brigadni general tokom rata, bio je vodja Slobodne Francuske u egizilu i osnivač Pete republike 1958. godine. Bio je predsednik Francuske do 1969. godine.

General, čija je ideologija poznata kao golizam, i danas ima ogromno poštovanje širom Francuske i u svetu, a njegovo predsedništvo gleda se kao povratak Francuske na političku stabilnost i medjunarodnu scenu.

Naglasak na francusku nezavisnost koja je uveliko karakterisala De Golovu vladu i danas je kamen temeljac francuske spoljne politike, zajedno sa poboljšanjem odnosa s bivšim rivalom Nemačkom, što se i danas u obe zemlje gleda kao na temelj evropskih integracija.

De Gol je umro od moždane aneurizme i sahranjen je u mestu Kolombe-le-de-Egliz, na istoku Francuske. U grobnici, koju godišnje poseti oko 100.000 ljudi, nalaze se posmrtni ostaci generala, njegove supruge Ivon (Yvonne) i ćerke An (Anne).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.