U trendu

Danas parlamentarni izbori na Islandu

KOPERHAGEN – Na Islandu se danas održavaju izbori, posle kojih bi se čak devet stranaka moglo naći u parlamentu, što bi otežalo nalaženje zajedničkog jezika po mnogim značajnim pitanjima, kao što su klimatske promene i zdravrstvena zaštita.

Island koji ima 371.000 građana, doživeo je period stabilnosti od 2017. godine pod vladajućom koalicijom levice i desnice, nakon godina političkih skandala i nepoverenja u političare posle finanisijske krize 2008. godine, piše Rojters.

Trenutna vladina koalicija na čelu sa Pokretom levo-zelenih, premijerke Katrine Jakobsdotir osvojila je mandat obećanjem da će osigurati stabilnost nakon 2017. godine.

Levo-zeleni, koji sebe nazivaju „radikalno levičarskom strankom“, udružili su se 2017. godine sa neočekivanim partnerima – Strankom nezavisnosti, predstavnicom krupnog biznisa, i Progresivnom strankom desnog centra.

To je naljutilo neke u partijskoj bazi. Premijerka je i dalje popularna ali ankete pokazuju da će njena stranka izgubiti podršku.

Podrška Stranci nezavisnosti, najvećoj islandskoj stranci, takođe opada, ali izborni rezultat bi i dalje mogao bivšem premijeru Bjarnu Benediktsonu dati mandat za formiranje nove vlade.

Premijerka bi mogla potražiti koaliciju sa drugim levičarskim strankama, a po anketama te stranke imaju podršku.

„Ako dobijemo takvu vladu, videćemo neke promene kada je u pitanju oporezivanje bogatih, a pitanje životne sredine će biti važnije“, rekao je Baldvin Bergson, politički analitičar radio-televizije RUV.

Klimatske promene su važno pitanje za građane Islanda, koji svoju naciju zovu „zemlja vatre i leda“.

Island se već obavezao da će postići neutralnost emisije ugljenika do 2040. godine, daleko ispred većine drugih evropskih država.

Levičarske stranke takođe pozivaju na povećanje vladinih troškova za zdravstvo, što je najvažnija tema na ovogodišnjim izborima.

Uspešno suočavanje sa pandemijom i ukidanje ograničenja korona virusa ponovo su otvorile granice, pružajući potreban podsticaj vitalnom turističkom sektoru, koji je privukao oko dva miliona stranih posetilaca 2019. godine.

Birališta se zatvaraju u 22 sata, a rezultati se očekuju sutra ujutru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.