U trendu

Danska: Pad podrške birača vladajućim socijaldemokratama

KOPENHAGEN – Vladajuća Socijaldemokratska partija Danske, popularna zbog oštrih mera tokom pandemije korona virusa, izgubila je podršku birača na jucerašnjim opštinskim izborima, pokazuju rezultati, dok se istovremeno suočava sa istragom o nelegalnom odstrelu kuna zaraženih korona virusom prošle godine.

Prema danas objavljenim rezultatima, Socijaldemokratska partija koju predvodi premijerka Mete Frederiksen, ostvarila je za 3,9 procentnih poena manju podršku na izborima za 98 opštinskih skupština, prenosi Rojters.

Prošle godine je odstreljena čitava kolonija kuna kod kojih je otkriven korona virus koji se sa životinja može preneti na ljude, uključujući i novi mutirani soj, što je umanjilo podršku stranci koju predvodi premijerka.

„Premijerka Mete Frederiksen se suočava sa najozbiljnijom političkom krizom kao premijerka. Krizu ne ublažavaju razočaravajući izborni rezultati za koji će je bez sumnje okriviti mnoge socijaldemokrate“, ocenjuje politička analitičarka Kristin Kordsen.

Ukupna podrška Socijaldemokratskoj stranci je opala od formiranja jednopartijske manjinske vlade nakon opštih izbora 2019. godine, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Sledeći opšti izbori bi trebalo da budu održani u narednih 12 do 18 meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar