Delegacija BG provozala se gradskom železnicom u Mokskvi

MOSKVA – U okviru posete Moskvi, delegacija grada Beograda obišla je danas gradsku železnicu i provozala se nekoliko stanica.

Od predstavnika gradske železnice imali su priliku da čuju kako taj vid prevoza funkcioniše i kako je tokom godina razvijan.

Gradskom železnicom provozali su se zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i savetnik zamenika gradonačelnika Aleksandar Kemiveš.

„Iskustva Moskve moći ćemo da primenimo u razvoj BG voza, naše gradske železnice koja će se razvijati uporedo sa metroom“, rekao je Vesić.

Gradskom železnicom u Moskvi u početku su saobraćali samo teretni vozovi kojima se prevozila roba iz industrijskih preduzeća, a kasnije, kako se grad širio, razvijala se i železnica čija je kompletna infrastruktura obnovljena od 2010. godine.

Do 2016. godine železnica je bila teretna, a od tada se koristi za prevoz putnika.

Već sada postoji mogućnost da se vozom automatski upravlja, ali se radi na razvijanju tog sistema.

Gradska železnica u ruskoj prestonici na godišnjem nivou preveze oko 120 miliona građana, broj putnika na dnevnom nivou pre pandemije korona virusa bio je 600.000, a sada je taj broj oko 500.000.

Vozovi saobraćaju na svaka četiri minuta u spicu, a van špica na svakih osam minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.