U trendu

Dendijas sa Zaevim o odnosima, evrointegracijama. . .

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i šef grčke diplomatije Nikos Dendijas saglasili su se danas da politički dijalog dve zemlje stalno jača poslednjih godina, u cilju izgradnje prijateljstva i poverenja.

Dendijas, koji boravi u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, razgovarao je sa Zaevim i o evrointegracijama Severne Makedonije i zemalja Zapadnog Balkana, kao i o pandemiji korona virusa, prenosi makedonski portal MaxFax.

Na sastanku je veoma pozitivno ocenjena ekonomska saradnja dve zemlje, za koju su se sagovornici složili da je proizašla iz Prespanskog sporazuma.

Zaev je Dendijasa informisao o aktivnostima koje Skoplje preduzima radi sprovođenja obaveza iz Prespanskog sporazuma, kao i o daljim planiranim odgovarajućim procedurama.

„Naša vlada računa na podršku Grčke među državama članicama EU u pogledu našeg članstva, jer nam je to jedina alternativa i od posebnog značaja su odnosi i saradnja naše dve zemlje za naš pristup Evropskoj uniji“, rekao je Zaev.

Dendijas je razgovarao i sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem o situaciji u Avganistanu, sa kojim se složio da treba pratiti tamošnju situaciju i reagovati na vreme kako bi se sprečila humanitarna kriza.

Grčki ministar je razgovarao i sa makedonskim ministrom za evropske poslove Nikolom Dimitrovim sa kojim se saglasio da treba nastaviti aktivnosti na sprovođenju Prespanskog sporazuma.

Poseban fokus tokom razgobvora stavljen je na pristupne pregovore Severne Makedonije sa EU, a Dendijas je ponovio da Grčka snažno podržava evropski put, kako Severne Makedonije, tako i zemalja iz okruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.