Direktor Kineske medijske grupe: Uloga medija da zagovaraju odgovornost i prodube konsenzus

Direktor Kineske medijske grupe (CMG) Šen Haisijung ocenio je u novogodišnjem obraćanju da je pandemija korona virusa pokazala da čovečanstvo može prevladati globalne izazove samo zajedničkom borbom i da je uloga medija da zagovaraju odgovornost i prodube konsenzus.

Šen je naveo da je u protekloj 2020. Kina „velikim naporima postigla važne rezultate u prevenciji i kontroli epidemije“ novog korona virusa i da je „jedina velika svetska ekonomija koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast“.

Govoreći o ulozi medija i novinara u borbi protiv kovida-19, Šen je ukazao da je više od 2.000 njegovih kolega odmah po izbijanju pandemije otišlo „na prvu liniju, gde se vodila kineska prevencija i suzbijanje epidemije“ i da su proizveli program Globalna soba za konsultacije o epidemiji kojim su razjašnjavali glasine o epidemiji činjenicama i naukom.

On je dodao da je tokom godinu dana, iako je kovid-19 blokirao direktnu komunikaciju, razmenio gotovo 300 pisama sa rukovodiocima brojnih stranih medijskih kuća, medju kojima su Sveruska državna televizija, Novine ruske, BBC, CNN,  Rojters, AP, AFP i brojni drugi, kao i stranim ambasadorima u Kini, sa ciljem da se „zagovara odgovornost i produbi konsenzus“.

Takodje, dodao je, Kineska medijska grupa je imala saradnju sa više od 100 medijskih organizacija iz mnogih zemalja Evrope i Latinske Amerike u borbi protiv epidemije i uspostavila institucionalizovanu saradnju sa brojnim medijima kako bi zajednički pružili pomoć pogodjenima epidemijom.

Šen je rekao da je pored pandemije i siromaštvo bolest celog čovečanstva, dodajući da je u proteklih godinu dana, Kina uglavnom eliminisala siromaštvo.

„Za poslednjih osam godina, oko 100 miliona stanovnika je izvučeno iz siromaštva, pa je Kina ostvarila čudo u eliminisanju siromaštva, u svetskim okvirima. Mi smo zabeležili ovu važnu istorijsku prekretnicu. Snimili smo dokumentarac ‘Kina je iskorenila siromaštvo’, koji smo radili sa SAD. Uradili smo i nekoliko emisija kao što je specijalna emisija ‘Globalna akciona inicijativa 2020 – iskorenjivanje siromaštva’. Nadamo se da će to biti primer zemljama koje se trenutno bore da eliminišu siromaštvo“, rekao je.

Dodajući da će Kineska medijska grupa „kao vodeći medjunarodni medij“ nastaviti da „iznosi istinu i širi glas pravde i kulturne lepote celom svetu“ Šen Haisijung je najavio da će tokom 2021. izveštavati o obeležavanju stote godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.