Direktori pet švajcarskih bolnica traže od vlade strože mere

BAZEL – Direktori pet najvećih švajcarskih bolnica zahtevaju da vlada uvede strože epidemijske mere kako bi se smanjilo širenje korona virusa.

U pismu upućenom ministru zdravstva Švajcarske Alenu Berseu, koje su potpisali direktori univerzitetskih klinika iz Ciriha, Berna, Bazela, Lozane i Ženeve, upozorava se da su operacije pacijenata sa drugim, ne-kovid oboljenjima opasnim po život, morale da budu odložene, jer nema mesta na odeljenjima intenzivne nege, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Direktor univerzitetske klinike u Cirihu Gregor Zund, izjavio je da želi uvođenje potpunog „zaključavanja“, koje bi podrazumevalo i zabranu rada ski centara.

U ovih pet bolnica je od oktobra odloženo više od 4.000 operacija, navodi se u članku ciriškog dnevnika Zontag Cajtung i podseća da je epidemiološka situacija u Švajcarskoj veoma teška, sa više od 5.000 novoinficiranih svakodnevno, kao i da je u poslednjih 28 dana zaraženo 1,3 odsto stanovništva.

Direktori pet švajcarskih univerzitetskih bolnica su izrazili bojazan da bi ovakav tok epidemije, već početkom naredne godine, mogao da dovede do kolapsa zdravstvenog sistema Švajcarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.