Do danas više od 82 000 zaraženih od koronavirusa

VAŠINGTON – U redovnom dnevnom izveštaju o epidemiji koronavirusa u svetu, CNN izveštava o više od 82 hiljade zaraženih od izbijanja epidemije do danas.

Ove podatke potvrđuje i današnji izveštaj sajta za praćenje epidemije Vorldmaster koji navodi broj od 82 419 zaraženih.

Prema podacima Vorldmastera, smrtonosni virus do sada je odneo 2 808 žrtava, a 33 183 ljudi se potpuno oporavilo od bolesti.

U ovom trenutku, 82 odsto obolelih u svetu pokazuje blaže simptome, dok se 18 odsto vode kao kritični slučajevi sa simptomima respiratorne insuficijencije.

Prema raspoloživim podacima, stopa porasta broja oboleli u svetu je veća nego u kontinentalnoj Kini, a od 19. februara globalna epidemiološka slika je bolja jer je broj novozaraženih manji od broja izlečenih pacijenata.

Takođe, broj teških, kritičnih slučajeva i broj preminulih svakodnevno opadaju.

Prema podacima iz izveštaja Brusa Elivarda, zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije, u 50 zemalja i oblasti širom sveta registrovani su slučajevi obolelih i zaraženi koronavirusom, uključujući i putnike i posadu kruzera Dajmond Prinses, ukotvljenog u Jokohami.

U današnjem izveštaju Vorldmastera u kontinentalnoj Kini je registrovano ukupno 78 514, od čega 450 novih slučajeva.

Druga po ukupnom broju obolelih je Južna Koreja sa ukupno 1 766 slučajeva, ali i sa najvećim registrovanim brojem novoobolelih – 505.

Treći na listi je kruzer Dajmond Prinses – ukupno 705 obolelih, bez novih zaraženih.

U Italiji je u kratkom roku registrovano 470 slučajeva, u Japanu 207, a u Iranu 145.

Slede Singapur sa 93, Hong Kong 92 i SAD sa 60 obolelih.

Posle Kine, najveći broj novoobolelih je registrovan u Južnoj Koreji – 505 i u Japanu 35.

CNN izveštava da su oboleli od koronavirusa registrovani u ukupno 45 zemalja ne računajući kontinentalnu Kinu, sa preko 3 500 novih slučajeva.

Prema podacima Vordlmastera, slučajevi koronavirusa su zabeleženi u više evropskih zemalja i to: Italiji 470, Nemačkoj 27, Francuskoj 18, V. Britaniji 17, Španiji 14, Švajcarskoj 4, Austriji i Hrvatskoj po 3, Finskoj, Rusiji i Švedskoj po 2, a u Belgiji, Danskoj, Estoniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Norveškoj i Rumuniji po jedan.

Najžešće pogođena država na Bliskom istoku je Iran, gde je predstavnik ministarstva zdravlja, Kianuš Jahanpour danas potvrdio 245 slučajeva i čak 26 bolesnika koji su podlegli bolesti.

Stručnjaci iz sveta zabrinuti su da bi epidemiološka slika u Iranu mogla da bude gora i sumnjiče vlasti u Teheranu da prikrivaju tačne podatke.

Današnji bilans pokazuje da je samo od juče, broj obolelih porastao za 100, a među njima je i bivši iranski zakonodavac, Maodžtaba Zonuri, koji je na internetu objavio video poruku u kojoj priznaje da je zaražen koronavoirusom.

U međuvremenu, vlasti u Saudijskoj Arabiji i dalje samo najavljuju mogućnost da bi ovogodišnje hodočašće Meki moglo biti i suspendovana zbog epidemije koronavirusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.