U trendu

Dobitnici nagrada grada Beograda za 2019 i 2020.

BEOGRAD – U beogradskom Sava centru danas su svečano uručene Nagrade grada Beograda za 2019. i Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu.

Nagrade za 2019. godinu zbog epidemiološke situacije usled epidemije korona virusa nisu mogle biti dodeljene prošle godine, a u oblasti književnost i prevodno stvaralaštvo tu nagradu dobio je Novica Antić za prevod Velika (post) sovjetska enciklopedija – Nikolaj Koljada.

U oblasti filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo nagrađen je glumac Miloš Biković za ulogu Vuka Majevskog u filmu „Balkanska međa“ i ulogu Griše u filmu „Sluga“, a u oblasti pozorišno stvaralaštvo Svetislav Goncić za ulogu Čovek u fotelji u predstavi „Brodvejske vragolije“.

Kada je u pitanju likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelni i prošireni mediji nagrađen je vajar i dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Goran Čpajak za samostalnu izložbu skulptura, a u oblasti muzika i muzičko-scensko stvaralaštvo prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović za ideju, realizaciju i izvođenje koncerta „Velikani španskog muzičkog pera“.

U oblasti društvene i humanističke nauke nagrađen je Dragan Simeunović za delo „Istorija srpske političke misli“, u oblasti prirodne i tehničke nauke Slavenko M. Stojadinović i Vidosav D. Majstorović za delo „An Intelligent Inspection Planning System for Prismatic Parts on CMMs“, a kada je u pitanju pronalazaštvo nagrađena je Zorica Dulović za pronalazak „Sistem za pretvaranje sunčeve energije u električnu“.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine nagrađeni su Ivan Paunović, Aleksandar Diklić i Vladan Živaljević za delo „Hirurgija nadbubrežne žlezde“, a kada je u pitanju rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine nagrađen je tim za trombektomije Klinickog centra Srbije na čelu s Markom Ercegovcem i Ivanom Vukašinovićem.

U oblasti arhitektura i urbanizam nagrađeni su Zorica Savičić i Zoran Dmitrović za prostorno rešenje Trga Republike u Beogradu, a u oblasti poljoprivreda porodično poljoprivredno gazdinstvo Aleksandra Ljubojevića iz obrenovačkog naselje Grabovac.

U novinarstvu je nagrađen Zoran LJ. Nikolić, u obrazovanju nastavnica muzičke kulture u OŠ „Vasa Pelagić“ Aleksandra Stanković, a u sportu Tijana Bogdanović za osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u tekvondu 2019. godine i zlatne medalje na Gran priju.

U oblasti zaštita životne sredine nagrađena je Marina Drndarski za dugogodišnje angažovanje i organizovanje učenika u okviru sekcije, a potom i nevladine organizacije „Eko-musketari“, dok je za herojsko delo nagrađen komandir policijske stanice Zvezdara Ivan Vučetić, za intervenciju u Ulcinjskoj ulici gde je spasao dva ljudska života, među kojima i život bebe stare sedam meseci.

Nagrada za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nije dodeljena, a specijalnim priznanjem za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd nagrađeni su Slobodan Nakarada, Senka Ristivojević i Dejan Sretenović za realizaciju izložbe „Čistač“ Marine Abramović.

Kada je u pitanju Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2019. godinu, u oblasti nauke nagrada nije dodeljena, a u oblasti umetnosti nagrađena je sopran Jovana Lazić.

Dobitnici Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović“ za 2019. godinu su radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Zvezdara Aleksandar Marković i Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd.

Prema odluci Skupštine grada, Nagrada grada Beograda od ove godine nosi ime despota Stefana Lazarevića.

Dobitnik Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu u oblasti književnost i prevodno stvaralaštvo je pisac Igor Marojević za knjigu „Ostaci sveta“, a za pozorišno stvaralaštvo reditelj Boris Liješević za režiju predstave „Čitač“.

U oblasti filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo nije bilo kandidata, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelni i prošireni mediji nagrađen je Rajko R. Karišić za izložbu fotografija „Fotografije – retrospektiva Rajka R. Karišića“.

U oblasti muzika i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrađen je violončelista Nemanja Stanković za kompakt diks „Tragovi“, u oblasti društvene i humanističke nauke Boris Milosavljević za delo „Beogradski rodoslovi“, dok u oblasti prirodne i tehničke nauke nagrada nije dodeljena.

Kada je u pitanju pronalazaštvo, nagrađeni su Aleksandar Marinković, Tihomir Kovačević, Jelena Rusmirović, Saša Brzić, Jovica Nešić, Aleksandra Božić i Marina Stamenović za pronalzak „Postupak dobijanja kompozita na bazi poliesterske smole iz otpadne pet ambalaže i oksidovanog praha iz industrije optičkih stakala za primenu u građevinarstvu, industriji i rudarstvu“.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine nagrađene su Branislava Savić, Sanja Mitrović i Tanja Jovanović za delo „Medicinska mikrobiologija“, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine Tatjana Stanojković.

U oblasti arhitektura i urbanizam nije bilo kandidata, a u oblasti poljoprivreda nagrađeno je porodično poljoprivredno gazdinstvo Dušana Đorđevića iz Kamendola, u opštini Grocka.

U novinarstvu je nagrađen Živorad Nikolić za celokupan doprinos radio i tv novinarstvu u Beogradu i celoj zemlji, a u obrazovanju profesorke XIV beogradske gimnazije Lidija Županić Šuica i Maja Keskinov za projekat „BEOgradska avanTURA“.

Kada je u pitanju sport, nagrađen je Nemanja Majdov za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou i bronzane medalje na Svetskom mastersu 2020. godine.

Za zaštitu životne sredine nagrada nije dodeljena, a za herojsko delo nagrađen je taksista Branko Antić za pokretanje akcije besplatnog taksi prevoza za medicinske radnike tokom vanrednog stanja.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrađen je pisac Milovan Vitezović, a specijalnim priznanjem za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd nagrađene su Ivana Pejoski i Milena Stanišić za organizaciju inauguracionog koncerta proslave Svetskog dana harfe.

Kada je u pitanju Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2020. godinu u oblasti nauke nagrađen je Dušan Z. Nikolić za doktorsku disertaciju na temu „Ekotoksikologija i histopatologija grgeča iz veštačkih jezera u Srbiji“, a u oblasti umetnosti kvartet Jana Čubrilović, Jelena Tutić, Irina Pejoski i Korana Čiča-Potkonjak za izvođenje kompozicije „San, svetlost, kretanje“.

Dobitnici Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović“ za 2020. godinu su radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Košutnjak Nebojša Baroj i Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd.

Nagrade su dodeljene u okviru manifestacije „Dani Beograda“ koja se tradicionalno obeležava od 16. do 19. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.