U trendu

Dolar na dvonedeljnom minimumu

LONDON – Dolar se danas trguje na nivou blizu dvonedeljnog minimuma usled pada tražnje investitora za američkom vaultom koja je na glasu kao „sigurno utočište“, dok švedska kruna beleži najviši nivo prema evru u poslednjih mesec dana.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema kopri rivalskih valuta, prvi put se ovog meseca spustio na najniži nivo u dve nedelje, na 90,299 poena, i na putu je da zabeleži treći uzastopni dan pada. Prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se u padu od 0,05 posto, na nivou od 90,386 poena, prenosi Rojters.

Prema mišljenju analitičara, na slabljenje dolara prema rivalima utiče optimizam na tržištima povodom očekivane monetarne i fiskalne podrške američke vlade, robusne zarade preduzeća i vakcinacija protiv koronavirusa, što podstiče apetit investitora za rizikom.

Među trgovcima međutim vladaju oprečna mišljenja po pitanju uticaja koji na dolar može da ima planirani paket fiskalnih podsticaja američkog predsednika DŽoa Bajdena, u iznosu od 1,9 biliona dolara.

S jedne strane, očekuje se da taj paket mera ubrza ekonomski oporavak SAD-a u odnosu na druge zemlje, podupirući nacionalnu valutu, ali je, s druge strane, i glavni pokretač narativa o globalnom podsticanju proizvodnje i potrošnje (reflacija) što će podići interesovanje za rizičniju imovinu na račun dolara.

Prema japanskoj valuti, dolar je ojačao danas za 0,2 odsto, na 104,70 jena.

Evro je skočio prema dolaru na 1,2129 dolara, povećavši trodnevni dobitak i dostižući najviši nivo od početka februara.

Britanska funta je takođe zabeležila nov trogodišnji maksimum prema dolaru, trgujući se na nivou od 1,3585 dolara.

Švedska kruna je skočila na jednomesečni maksimum od 10,0406 kruna za evro uoči odluke centralne banke o refrentnoj kamatnoj stopi, da bi potom smanjila deo dobitaka kada je banka objavila da monetarna politika ostaje nepromenjena.

Na tržištu digitalnih valuta, bitkoin se konsolidovao danas na oko 46.500 dolara, nakon što je tokom noći dostigao novi maksimum od 48.216 dolara posle „Teslinog“ saopštenja o investiranju 1,5 milijardi dolara u vodeću svetsku kripto valutu.

Etereum, čija cena često prati bitkoin, zabeležio je jutros rekordan nivo od 1.826 dolara, nakon čega se neznatno povukao naniže. Trenutno se trguje u porastu za 1,1 procenat, na 1.791 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.