U trendu

Dolar porastao prema korpi valuta na najviši nivo od aprila

LONDON – Averzija prema riziku prisutna je i danas na valutnim tržištima u svetu zbog zabinutosti izazvane rastom slučajeva korona virusa od početka ove nedelje, što je rezultiralo skokom vrednosti dolara kao sigurnog utočišta na najviši nivo od početka aprila.

Delta soj korona virusa je zamenio inflaciju kao primarni izvor zabrinutosti investitora ove sedmice, uzrokujući oštar pad akcija u ponedeljak na globalnim berzama.

Na azijskom trgovanju, dolar je ojačao prema korpi valuta za 0,2 posto na 93,166 poena, dostižući najviši nivo u tri i po meseca, izveštava Rojters.

Britanska funta, koja je u utorak pala na najniži nivo od februara, oslabila je prema dolaru za još 0,2 procenta na 1,3604 dolara.

Analitičari kao faktor rizika za funtu navode spor između Britanije i Evropske unije u vezi sa Protokolom za Severnu Irsku. Premijer Boris DŽonson je najavio da će njegova vlada danas izložiti u parlamentu svoj pristup tom protokolu. Pored toga, kao rizik ističu i rast slučajeva obolelih od kovida-19 u Britaniji.

Evro je porastao za 0,3 procenta prema norveškoj kruni, zavisnoj od nafte, na 10,6388 kruna.

Budući da danas vlada zatišje kada je reč o statističkim podacima iz svetskih ekonomija, pažnja aktera na deviznim tržištima se premešta na sutrašnji sastanak Evropske centralne banke (ECB).

Predsednica ECB Kristin Lagard je u jednom prošlonedeljnom intervjuu najavila novu strategiju, prema kojoj će banka tolerisati inflaciju iznad ciljane stope od 2,0 posto, tako da se očekuje da će na sastanku biti revidirane smernice za vođenje monetarne politike.

Evro je prema dolaru pao za 0,2 procenta na 1,17545 dolara, što je bizu minimuma zabeleženog početkom aprila.

Na kripto berzama, bitkoin se oporavio premašujući vrednost od 30.000 dolara, nakon jučerašnjeg strmoglavog pada ispod tog nivoa prvi put u mesec dana.

Jutros u 7:33 časova po srednjoevropskom vremenu, bitkoin je trgovan za oko 30.828 dolara, dok je cena etera iznosil 1.868 dolara, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.