U trendu

Dolazak lidera Zapadnog Balkana na samit Brdo – Brioni

BRDO KOD KRANJA – Na sastanak u okviru procesa Brdo – Brioni, na Brdu kod Kranja, stigli su lideri zemalja Zapadnog Balkana, a prvi je u kongresni centar stigao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je sa domaćinom slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom dočekao delegacije drugih zemalja regiona.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani prvi put učestvuje na samitu ovog tipa, a prema ranije napravljenom rasporedu, delegacija samoproglašenog nezavisnog Kosova predvođena Osmani stigla je prva.

Nakon Osmanijeve došli su predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, a zatim i članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je pre predsednika Albanije Ilira Mete, dok je nakon njega stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na plenarnom sastanku povodom obeležavanja 10. godišnjice pokretanja Inicijative Brdo – Brioni lideri zemalja će ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU.

Takođe, prema najavama, lideri će u neformalnoj atmosferi razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima, a očekuje se i usvajanje zajedničkih zaključaka, možda i deklaracije o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, a što je ranije najavio slovenački predsednik.

Na samitu će biti reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Samit Brdo – Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na 10. godišnjicu inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije virusa korona.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Od 2013. godine sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Za ovu godinu bilo je najavljeno i prisustvo francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali on neće doći, jer je, kako je obavestio slovenačkog predsednika, sprečen da prisustvuje današnjim sastancima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.