U trendu

Dr Gali: Lokdaun daje rezultate

RIM – Infektolog primarijus milanske bolnice dr Masimo Gali tvrdi u intervjuu za list „IL Fato Kotodijano“ da će uz labavije anti-kovid mere biti potrebno duže vremena da se epidemiološka situacija popravi i poziva vlasti, naučnike i medije da pokrenu opsežnu kampanju za vakcinisanje, posebno među mladim ljudima.

„Ako ne bude daljih zatvaranja, već u januaru bismo mogli ponovo biti u situaciji da zbog povećanog priliva novih kovid pacijenata pretvaramo odeljenja u bolnicama za smeštaj pacijenata zaraženih korona virusom, a to znači manje prostora i vremena za lečenje onih koji imaju druge bolesti“, kaže poznati italijanski infektolog.

Po njegovoj oceni, epidemiološki brojevi već sada nisu ohrabrujući i postoji realna opasnost, ukoliko vlasti ne pooštre mere, da će se predstojeći praznici pretvoriti u fazu inkubacije, čije će se posledice videti u januaru, kada bi Italija mogla imati do 20 hiljada hospitalizovanih dnevno.

On je apelovao na vlasti, medije i naučnike da umesto beskorisne debate „vakcina da ili ne“, pokrenu opsežnu kampanju za vakcinisanje, posebno među mladima.

„Inače ćemo sa polovinom vakcinisanih, a polovinom onih koji su protiv, morati dugo da se borimo protiv pandemije korona virusa“, naveo je on.

Dr Gali kaže da je italijansko isksustvo iz prvog talasa pandemije pokazalo da zaključavanje, odnosno karantin u celoj zemlji, daje rezultate.

„U martu smo imali pomoć i saradnju stanovništva, medicinsko osoblje i lekari su bili heroji, a sada situacija je drugačija. Ima jedan manji deo stanovništva koji je pokazuje znake netrpeljivosti i neslaganja sa svim merama, oni su protiv pooštravanja anti-kovid mera. Mislim da smo propustili da u ovoj situaciji izgradimo savezništvo sa mladima“, kaze dr Gali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.