U trendu

Dr Kon: kada je vrhunac epidemije, a kada ozbiljno olakšanje?

Danas je bilo manje pozitivnih na korona u odnosu na juče, što znači da je došlo do zaravnjenja. Svako zaravnjenje je velika dobit.

U poslednja 24 časa koronavirus potvrđen je kod još 82 osobe u Srbiji. Juče je taj broj bio mnogo veći, i iznosio je 131.

– Ovo su najznačajniji dani u borbi protiv korona virusa, ovo su krucijalne nedelje u borbi protiv korona virusa, a da li su prekretnica to ćemo tek videti – izjavio je gostujući na RTS epidemiolog dr Predrag Kon.

Na pitanje kada će kraj, rekao je da je siguran da će Srbija da izađe iz ovoga kao pobednik.

– Maksimum će biti u šestoj nedelji, a trajaće posle toga još mesec dana. Dakle, ceo april i praktično ceo maj, do juna, onda očekujem jedno ozbiljno olakšanje.

On je poručio građanima Srbije da izdrže.

– Sigurno izlazimo iz ove situacije, dočekaćemo zajedno slobodu – poručio je Kon.

Dolaze topliji sunčani dani, tada mora da se desi nešto, ali ćemo tek videti šta nam ti dani donose, istakao je Kon.

– Ne smemo da dozvolimo da nam se desi italijanski ili španski scenario, nalazimo se u najtežim nedeljama – rekao je Kon.

– Danas je bilo manje pozitivnih na korona u odnosu na juče, što znači da je došlo do zaravnjenja. Svako zaravnjenje je velika dobit, ali to ne znači da narednih dana ne očekujemo porast. Pratićemo dalje situaciju i reagovati u sklopu toga – rekao je Kon

Kako je dodao, spremno dočekujemo naredne dane jer smo uspeli da proširimo zdravstveni sistem.

– Ja se plašim da budem optimista, do sada imamo razloge da budemo relativno zadovoljni. Moguće je očekivati i dalje efekte svih ovih mera koje su donete.

Kaže da je prijatno iznenađen saradnjom sa Vladom Srbije.

– Saradnaj sa vlašću je bila izuzetna I imali smo odziv u svakom momentu. Učinjeno je jako mnogo, za mene, za čitav moj radni vek, tako nešto nisam doživeo. Ovakvu brzinu rekakciju nisam video – rekao je Kon.

Kaže da bi oko pravoslavnog Uskrsa očekuje vrhunac epdiemije.NIje mogao da predivdi hoće li privremene bolince da budu pune.

– Ne znam hoće li biti pune, ali važno je da smo obezbeđeni – rekao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.