U trendu

Dr Kon: Ne možemo više da kontrolišemo virus…

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da današnji podaci o novoobolelima od COVID-19 pokazuju da Srbija ulazi u period daljeg uspona broja zaraženih korona virusom. Kon je rekao da je Srbija „zagazila“ u petu nedelju koja je pokazala da se ne šali i da mora da kaže da se virus više ne može kontrolisati.

Ulazimo u uspon, u period kada je najteže, period koji jesmo očekivali, ali kad se desi – „zadesi“, rekao je Kon u specijalnoj emisiji o korona virusu na Televiziji Pink.

Ne možemo više da kontrolišemo virus, negde je ušao u bolničke uslove, ali spremno smo ga dočekali, kazao je Kon, dodavši da u bolnici ne može da radi bilo ko sa respiratornim problemima.

On je na TV Pink rekao da je virus za sada uspešno „izbačen“ iz zdravstvenih ustanova, što je od najveće važnosti za dalje suzbijanje bolesti, zbog čega je uveden prioritet testiranja lekara i ostalog medicinskog osoblja, koji se izoluju nezavisno od toga kakve simptome bolesti.

„Ekstremno je važno da niko (od lekara) ko ima respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu ne radi“, kazao je Kon, i dodao da će u neposrednoj budućnosti primarna zdravstvena zaštita igrati ključnu ulogu za otkrivanje blažih slučajeva, koji mogu izazvati dalje širenje virusa.

„U najvećem udaru koji nas čeka“, rekao je Kon, „moraćemo da se oslonimo na domove zdravlja i na izabrane lekare, jer će oni biti značajni da se otkriju rezervoari infekcije“.

Pulomolog Branimir Nestorović je u istoj emisiji dodao da je udar koji se očekivao u trećoj i četvrtoj nedelji epidemije uspešno izbegnut, čime je nagli skok broja obolelih usporen, a da je sada cilj da se snižava stopa smrtnosti od COVID-19.

On je ipak ocenio da se veliki broj novoobolelih očekuje za sledeći vikend, koji će biti zapravo 14 dana nakon subote i nedelje kada je veliki broj gradjana bio na ulicama.

„Mladi se takodje razboljevaju, a stekli su pogrešan utisak, da samim tim što nisu u rizičnim grupama (mogu da izlaze)“, rekao je Nestorović i dodao da su u Srbiji uvedene sve moguće mere prevencije osim zabrane kretanja 24 časa dnevno.

„Vidite šta znači izolacija, mi smo najranjiviju populaciju zaštitili, ali ovu radno sposobnu nismo, video sam majku sa dvoje dece, voze bicikle, to ne može“, rekao je on.

„Ove dve nedelje biće gusto, svašta može da se dogodi. Mi smo do sada jeftino prošli“, konstatovao je Nestorović i poručio da dosadašnje brojke neće biti „odlične“ ako se ljudi ne opamete.

(Beta, Fonet)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (10)