U trendu

Dr u KC CG za ukidanje testiranja i kolektivnu imunizaciju

PODGORICA – Doktor u Kliničkom centru Crne Gore i član nekadašnje Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv korona virusa Nemanja Radojević je stava da treba ukinuti sve epidemiološke mere i pustiti da dođe do kolektivne imunizacije od omikrona.

Dr Radojević je u objavi na svom fejsbuk profilu naveo da se time može dobiti više od onog što se samo delimično dobilo, kako navodi, „mršavom vakcinacijom i imunizacijom“ i da treba pustiti da priroda obavi svoj posao.

Dr Radojević smatra da treba sačekati 10-ak dana i ako, kaže, podaci iz bolnica potvrde ono što je naučno dokazano, da su stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti od omikrona bitno manje od ranijih sojeva – ukinuti sve epidemiološke mere – maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolaciju i slično i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela.

„Time možemo dobiti da ono što smo samo delimično uspeli mršavom vakcinacijom i imunizacijom putem obolevanja, sada priroda obavi umesto nas. Reklo bi se da imamo više sreće nego pameti. Bitno je samo da ne otežamo ili ne produžimo taj prirodni put gašenja epidemije nekim pogrešnim korakom, učinjenim možda iz straha, kao što bi po mom mišljenju bilo uvođenje restriktivnih mera u ovom trenutku“, naveo je Radojević.

Ističe da u okolnostima velikog broja pozitivnih osoba na dnevnom niovu, rutinsko testiranje gubi, odnosno odavno je već izgubilo smisao i treba ga obustaviti, osim kada je reč o zapaljenju pluća.

A u slučaju oboljevanja, dr Radojević preporučuje ponašanje kao i kod svih ranijih oboljevanja od gripa, kada, kako kaže, nismo hrlili kod lekara zbog običnog kašlja i povišene temperature.

Dovoljno je da se odmaramo i da uzimamo vitamine, čajeve i nešto za temperaturu i bolove, a antibiotike samo u slučaju postojanja skundarne bakterijske infekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar