Drugi dan izbora u Holandiji, smanjuje se prednost stranke premijera Rutea

Konzervativna stranka holandskog premijera Marka Rutea nastavila je da gubi podršku birača, pokazala je najnovija anketa objavljena uoči drugog, današnjeg dana glasanja na parlamentarnim izborima koji su zbog pandemije trodnevni.

Po toj anketi, Ruteova Narodna stranka za slobodu i demokratiju i dalje ima prednost od oko deset odsto nad drugoplasiranom antiimigrantskom Partijom za slobodu, na čijem je čelu Gert Vilders, poznat po antiislamskim stavovima.

Očekuje se da će Ruteova stranka imati izmedju 34 i 38, a Vildersova izmedju 17 i 21 poslanika u donjem domu Parlamenta sa 150 mesta.

Rute je premijer od oktobra 2010. godine i bio je na čelu poslednje tri vladajuće koalicije.

Njegova popularnost je porasla prošle godine kada se često pojavljivao na televiziji da bi predstavio rad Vlade na suzbijanju epidemije korona virusa.

Medjutim, popularnost mu je opala poslednjih nedelja jeer raste nezadovoljstvo gradjana zbog oštrih mera protiv korona virusa. Od sredine oktobra su zatvoreni restorani, kafei i muzeji, a broj inficiranih je i dalje veoma veliki.

Na izborima učestvuje rekordnih 37 stranaka. Biračka mesta su otvorena od juče ujutro, do sutra u 21.00, a rezultati se očekuju tokom noći sa srede na četvrtak.

Stranka koja dobije najviše poslaničkih mandata prva će dobiti priliku da sastavi koalicionu vladu.

Ako uspe da formira i četvrtu vladajuću koaliciju, Rute će postati holandski premijer s najdužim stažom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.