„Dugi kovid“ – šta se dešava pacijentima nedeljama nakon otpusta iz bolnice

Više od dve trećine hospitalizovanih pacijenata koji su oboleli od koronavirusa, sedam dana nakon otpuštanja imaju problema sa upornim kašljem i malaksalošću.

Istraživanje koje je pratilo pacijente otpuštene sa bolničkog lečenja navodi da 69% pacijenata 54 dana nakon izlaska iz bolnice pati od slabosti i gubitka daha. Takođe, navodi se da 34% ima uporan kašalj, a 15% se bori sa depresijom.

Naučnici ne mogu da potvrde da su posledice jedinstvene samo u slučaju kovida-19. Slični simptomi se pojavljuju kod težih respiratornih oboljenja.

Dr Svapna Mandal kaže da je takozvani „dugi kovid“ stvaran fenomen i da moraju da se pronađu načini kako da se pacijenti tretiraju nakon otpuštanja iz bolnice, prenose mediji.

– Kod pacijenata koji su se suočili sa težim oblikom kovida-19 primetni su simptomi nekoliko nedelja nakon otpuštanja – kaže Svapna Mandal.

Istraživanja sugerišu da pacijenti koji na rendgenskom snimku pluća imaju znake infekcije u 62% slučajeva na ponovljenom snimku nakon terapije imaju normalno zdravstveno stanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.