Dunav osiguranje lane ostvario rast premije, neto dobitka

BEOGRAD – Uprkos pandemiji koronavirusa kompanija Dunav osiguranje je 2020. godinu završila sa još boljim rezultatima nego 2019. koja je bila izuzetno uspešna, saopšteno je iz ove kompanije.

Predsednica Izvršnog odbora Dunav osiguranje Ivana Soković kaže da svi relevantni pokazatelji svedoče da su ovo najbolje godine za „Dunav“ u poslednje tri decenije.

Prema njenim rečima lane je zaključeno više od 1,8 miliona polisa osiguranja, bruto premija je dostigla iznos od 252,6 miliona evra i bila je veća za 4,45 odsto u odnosu na 2019. godinu.

U neživotnim osiguranjima bruto premija je porasla za 3,55 odsto, a u životnim za 13,25 odsto i nadmašila rast celokupnog tržišta, koji je u 2020. iznosio 4,38 procenata.
„Investiciona aktiva kao pokazatelj finansijske snage kompanije, zabeležila je rast od 11,03 odsto i njen najlikvidniji deo premašuje 286 miliona evra. Tehničke rezerve su iznosile 284 miliona evra, 9,62 odsto više nego u 2019. godini i u potpunosti su pokrivene adekvatnim oblicima imovine u skladu sa Zakonom o osiguranju i Odlukom o investiranju Narodne banke Srbije“, navodi Soković.

Prema njenim rečima i neto dobitak je bio veći nego 2019. i to za 6,55 odsto i iznosio je 27,2 miliona evra.

“ Kompanija je pokazala zavidnu efikasnost i u rešavanju odštetnih zahteva i likvidaciji šteta, čiji je iznos od 11,4 milijarde dinara za 5,58 odsto premašio onaj ostvaren u 2019. godini“, naglasila je Ivana Soković.
Vodeći brigu o potrebama svojih klijenata u uslovima pandemije, „Dunav“ je kao prva kompanija već u junu prošle godine omogućio ugovaranje dopunskog pokrića za kovid -19 sa ubedljivo najvećom osiguranom sumom na našem tržištu.

Pored toga, sve usluge individualnog i kolektivnog osiguranja života kod Dunav osiguranja imaju puno pokriće i u slučaju epidemije i pandemije, a polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja uključuju dijagnostičke procedure za otkrivanje koronavirusa.

Svoje liderstvo, Dunav je prema rečima Ivane Soković, potvrdio i bezrezervnom podrškom društvenoj zajednici, pa je lane u ove svrhe izdvojeno više od 2,5 miliona evra.

Od toga, milion i po evra za projekte namenjene deci, kao što je „Prijatelj od detinjstva“ i za podršku zdravstvenom sistemu Srbije.
Najavljujući ambiciozne planove za 2021. godinu, predsednica Izvršnog odbora „Dunav osiguranja“ ističe da će poslovne aktivnosti biti usmerene ka učvršćivanju liderske pozicije na tržištu, što podrazumeva dalji rad na osavremenjavanju postojećih i kreiranju novih usluga, na digitalizaciji procesa ugovaranja osiguranja, naknade i likvidacije šteta.

Poručuje takođe da ova kompanija ne odustaje od tradicionalnih načina prodaje osiguranja te da su, uz poštovanje mera zaštite zdravlja, klijenti dobrodošli u njenim prodajnim mestima, kojih širom Srbije ima više od 600.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.