U trendu

Duško Vuković: Sednice SES-a nije bilo, saopštenje ne može biti stav te institucije

Član Socijalno-ekonomskog saveta (SES) iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković saopštio je da sednica SES nije održana od 17. marta i da kao član nije dobio poziv da je sednica zakazana za 22. april, zbog čega saopštenje SES-a o podršci Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću ne može biti stav te institucije.

On je dodao da pošto sednice SES „nije ni bilo“, saopštenje koje je SES dostavio javnosti, „ne može biti stav te institucije, niti njega kao njenog člana“.

SES je prethodno saopštio da je podržao „veliku odlučnost i politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju što brže neutralizacije virusa COVID-19“.

Kako je navedeno, sednici SES-a prisustovali su predsedavajući ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

U saopštenju se navodi i da je posle sednice ministar telefonom razgovarao sa predsednikom Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“ Zoranom Stojiljkovićem.

Nakon saopštenja SES-a, oglasio se predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković i izjavio da taj sindikat ne podržava saopštenje SES-a u kome se pruža podrška svim merama Vlade Srbije i izražava zahvalnost predsednik Vučiću.

On je rekao da nije prisustvovao sednici Kolegijuma SES-a koja je održana 22. marta sa ciljem da se pripremi sednica tog tela, a da je 23. marta dobio saopštenje u kome se konstatuje podrška SES-a svim merama Vlade Srbije. 

Stojiljković je naveo da se saglasio oko izrade saopštenja u kome će se, uz načelu podršku merama Vlade Srbije u borbi protiv pandemije, istaći i kritičke sugestije socijalnih partnera i potreba revitalizovanja socijalnog dijaloga.

Istakao je da i na sednici Kolegijuma SES-a, koliko je informisan, nije bilo reči o podršci SES-a svim merama Vlade i izražavanja zahvalnost predsedniku Srbije  Vučiću.

„O tome koliko sam informisan nije bilo reči na sastanku, a Kolegijum i nema pravo da donosi takve ocene“, naveo je Stojiljković.

Takvo saopštenje, prema njegovim rečima, „protivno je praksi rada SES-a, a kao ključnog organa tripartitnog socijalnog dijaloga u Srbiji ono ga, pre svake meritorne rasprave, faktički svodi na funkciju produžene ruke vlasti“. 

I Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštenje SES-a, u kome se podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova politika u vreme pandemije korona virusa, doživljavaju kao sramnu podršku vladajućem režimu „u maskiranju njene nesposobnosti da se uhvati u koštac sa problemima koji će se najviše odraziti na ekonomiju Srbije“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da je vladajuća većina preterala u predizbornoj funkcionerskoj kampanji, jer pandemija korona virusa još traje, kao i ekonomska stagnacija, te da se ocena o nečijoj uspešnosti može data tek nakon završetka zdravstvene krize i efekata mera koja je predložila Vlada Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.