U trendu

Dve evropske zemlje nova žarišta, u svetu obolelo više od 1,3 miliona ljudi…

U svetu je od virusa korona do sada obolelo više od 1,3 miliona ljudi, preminulo je više od 72 hiljade, a ozdravilo 276.000, prenosi sajt Vorldometers.

Najveći broj zaraženih je u SAD, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Kini. U poslednja 24 sata u SAD je prijavljeno 157 novih slučajeva, čime je broj zaraženih porastao na 336.830.

Međutim, blag pad broja preminulih u Njujorku u poslednja 24 sata može da bude tračak nade da se širenje korona virusa usporava, izjavio je guverner te savezne američke države Endru Kuomo, nakon što je objavio da je preminulo još 594 ljudi čime je broj žrtava porastao na 4.159.

Ubedljivo najviše prijavljenih slučajeva zaraze je trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama 362.573. Slede Španija sa 135.032 i Italija 132.547, dok su na četvrtom i petom mestu Nemačka (102.024) i Francuska (98.010).

Kina je pala na šesto mesto po broju obolelih.

Što se tiče broja žrtava, najviše ih je u Italiji (16.523), zatim u Španiji (13.169) i u SAD (10.720).

Kompletnu listu pogođenih zemalja i njihovu statistiku možete pratiti na ovom sajtu.

U Srbiji još sedam žrtava korone, 292 nova slučaja zaraženih, ukupno 2.200
U Srbiji je, prema najnovijim podacima, još sedam osoba preminulo od posledica virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 58.
Epidemiolog Predrag Kon je na konferenciji za novinare izjavio da je broj zaraženih povećan na 2.200, pošto su potvrđena još 292 nova slučaja zaraze.

U Vladi Srbije su zabeležena nova dva slučaja zaraženih virusom Kovid-19: državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Dragan Jeremić i državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelena Tanasković.

Francuska i Britanija idu crnim stopama Italije i Španije
Statistika pokazuje da Velika Britanija i Francuska gotovo u korak prate zastrašujući put koji su Italija i Španija već prošle, izveštava britanski „Skaj njuz“.

Sa 47.806 zaraženih i 5.000 preminulih, Britanija se trenutno nalazi na osmom mestu najpogođenijih zemalja na svetu, ali bi uskoro mogla da postane evropski epicentar.

Naime, prema sadašnjem rastu Britanija bi do kraja nedelje mogla bi da ima više od 10.000 mrtvih.

Skaj njuz je, kako je preneo Blic, objavio grafikon smrtnih slučajeva po zemljama, na kojem se vidi rast stope smrtnosti u najpogođenijim zemljama nakon prijavljenih prvih 100 slučajeva.

Prvih deset dana nakon 100 žrtava, britanska kriva smrtnosti bila je ispod italijanske i španske, što se smatralo ohrabrijućim znakom, ali se onda desio preokret, prenosi „Blic“.

I baš u trenutku kada su španske i italijanske krive počele da se poravnavaju, britanska je počela strmoglavo da se penje.

Francuska je postala peta zemlja koja je prestigla Kinu po broju obolelih i treće najveće žarište u Evropi, a zatim je počela da beleži rokordne brojeve preminulih, navodi „Skaj njuz“.

Stopa smrtnosti je do vikenda skočila za 61 odsto, a rast broja zaraženih za 44.

Trenutno je u zemlji 92. 839 obolelih i 8. 078 preminulih.

Razlog za tako drastičan skok je posebno zabrinjavajući.

Francuska je od prošle nedelje počela da u zvaničnu statistiku ubraja i slučajeve iz staračkih domova, a upravo je ulazak virusa u staračke domove u Italiji i Španiji bio jedan od glavnih uzroka koji su doveli do katastrofe.

Prema zvaničnim podacima od petka, u staračkim domovima širom Francuske bilo je 17.827 zaraženih, a sanas je taj broj još veći.

Francuska je krajem januara bila prva evropska zemlja koja je prijavila prisustvo korona virusa unutar svojih granica.

Kako je italijnsko žarište raslo, činilo se da je situacija u Francuskoj pod kontrolom, sve do sredine prošlog meseca kada je naglo eskalirala, dodaje „Skaj njuz“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.