Dve Koreje obeležile 70. godišnjicu početka Korejskog rata

Severna i Južna Koreja danas su odvojeno obeležile 70. godišnjicu početka Korejskog rata, dan pošto je Pjongjang iznenada obustavio kampanju pritisaka na Seul.

Južna Koreja je danas objavila zajedničko saopštenje sa SAD, koje su ratovale na njenoj strani u Korejskom ratu (1950-1953), započetom iznenadnom invazijom severnokorejskih snaga.

Vašington i Seul su naveli da su „posvećeni jačanju i prilagodjavanju saveza radi suočavanja sa sadašnjim i budućim izazovima“ i pozvali Severnu Koreju da ispuni obećanja o razoružanju.

SAD i dalje imaju oko 28.000 vojnika u Južnoj Koreji, što Severna Koreja smatra vojnom pretnjom.

Vojni lideri Južne Koreje danas su odali počast na nacionalnom groblju u Seulu, gde su sahranjene desetine hiljada stradalih u ratu, uglavnom vojnika. Zvaničnici su dobili posebnu dozvolu u vreme restriktivnih mera uvedenih zbog novog širenja korona virusa prethodnih nedelja.

Ratni muzej u Seulu, mesto koje mnogi posećuju 25. juna, danas je ostao zatvoren.

Na večernjoj ceremoniji na vojnom aerodromu blizu Seula učestvovalo je 300 ratnih veterana.

Severna Koreja je godišnjicu obeležila posetama spomenicima poginulim vojnicima i antiameričkom retorikom.

Institut kojim upravlja severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Pjongjang „nastaviti da razvija snagu kako bi uništila trajne nuklearne pretnje koje su SAD pokrenule“ protiv Severne Koreje.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, zaduženo za odnose s Pjongjangom, navelo je da nije bilo znakova da je Severna Koreja organizovala masovne javne dogadjaje povodom godišnjice.

Za Severnu Koreju je važnija godišnjica 27. jul, kada je potpisano primirje 1953. godine, koje Pjongjang smatra pobedom u ratu.

Dve Koreje su tehnički i dalje u ratu pošto primirje kojim su okončani sukobi još nije zamenjeno mirovnim sporazumom.

U Korejskom ratu su milioni ljudi poginuli, nestali ili su ranjeni, a veći deo poluostrva je razoren. SAD su imale oko 36.000 poginulih vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.