Dveri pitaju ko sprema gradjane Srbije za zamorčiće za kinesku vakcinu

Savet za zdravstvo Srpskog pokreta Dveri saopštio je danas da netransparentno i nedosledno ponašanje zvaničnih instutucija daleko više doprinosi jačanju nepoverenja u vakcine od tzv. „antivakcinalnog lobija“.

Dveri navode da su gradjani Srbije „zahvaljujući Rojtersu saznali da imaju šansu da budu uključeni, zajedno sa gradjanima Pakistana i još nekoliko zemanja Srednjeg Istoka i Južne Amerike, u treću fazu ispitivanja vakcine protiv korone renomiranog kineskog proizvodjača“.

„Poznata je stvar da će, zbog pandemijom uzrokovane ekonomske devastacije najvećeg broja zemalja u svetu, sve faze ispitivanja nove vakcine biti skraćene u najvećoj mogućoj meri. Cilj je da se što pre dodje do vakcine koja će imati najpovoljniji odnos bezbednosti i efikasnosti. Prve faze ispitivanja su se odnosile uglavnom na bezbednost, a treća ispituje efikasnost vakcine i zahteva veliki broj pacijenta iz rizičnih grupa“, navodi se u saopštenju.

Savet za zdravstvo Dveri ukazuje da će neželjene reakcije vakcine protiv korona virusa biti procenjivane zasigurno i u četvrtoj fazi, odnosno nakon registracije.

„Vakcina vrlo verovatno neće moći da se proizvede u potrebnim količinama ni za potrebe rizičnih grupa. Ministar zdravlja Srbije je sa druge strane izjavio da će ministarstvo obavestiti gradjane kada vakcina ‘dodje do odredjene faze i do zahteva da se u Srbiji testira’ i da će srpska Agencija za lekove odlučiti da li su ispunjeni svi uslovi“, navodi se u saopštenju.

Savet Dveri za zdravstvo je postavio pitanje „kako smo se našli u ovako ‘privilegovanom’ krugu zemalja, kao i zašto smo za ovo prvo saznali od Rojtersa“?

„Da li je učešće u testiranju uslov da medju prvima dobijemo vakcinu, kao što je ranije najavljeno? Ko će preuzeti odgovornost (i materijalnu) za eventualne neželjene reakcije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je za ovaj pokret „ovakvo testiranje neprihvatljivo, kao i obavezujuća primena vakcine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.