U trendu

DW: Korona, AIDS i kuga: bolest teorija zavere

BON – O korona virusu od samog početka izbijanja epidemije kruže najneverovatnije glasine, ali ovo nije prva koju prate apsurdne teorije zavere.

Kako navodi Dojče vele, nema dokaza da je korona virus potekao iz američkih ili kineskih vojnih laboratorija.

Isto tako, Albanci nisu, kako to neki mediji tvrde, genetski otporni na korona virus i kolikogod to vidovnjaci tvrdili u raznim TV-emisijama, bugarski premijer Bojko Borisov nema tu sposobnost da korona virus drži dalje od Bugarske.

Lista korona gluposti koje kruže internetom je poduža.

Neke od njih su naprosto smešne, neke su zastrašujuće.

Internet-aktivistkinja Dejn Ešli je recimo svojim stotinama hiljada pratilaca na Fejsbuku i Jutjubu „objasnila“ da je „pravi izvor“ korona virusa 5G-mreža mobilne telefonije u kineskom gradu Vuhanu, navodi Dojče vele.

S obzirom na poplavu takvih dezinformacija o korona virusu više ne čudi to što vlasti sada objavljuju otprilike isti broj zvaničnih upozorenja na lažne vesti kao i upozorenja o samoj bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), u međuvremenu, je otvorila i posebnu stranicu na kojoj se bori protiv lažnih vesti vezanih za korona virus, a posebno onih opasnih u kojima se dele saveti kako se „lečiti“ od tog plućnog oboljenja.

SZO i zdravstvene ustanove tako pokazuju da su naučili iz grešaka u prošlosti.

Globalne pandemije uvek prate glasine i teorije zavere i to s fatalnim posledicama. „Teorije zavere po pravilu opisuju kako razne grupe, koje deluju u tajnosti, pokušavaju da kontrolišu ili unište neku instituciju, državu ili čitav svet“, kaže profesor Mihael Buter sa Univerziteta u Tibingenu.

Kada je tako kuga poharala Evropu sredinom 14. veka, niko nije znao odakle je zaraza krenula, navodi Dojče vele.

Ubrzo su počele da kolaju priče o trovačima bunara.

I isto tako brzo su pronađeni krivci: Jevreji sa svojim paklenim planovima o upravljanju svetom.

Jedna neobjašnjiva zaraza dobila je političku pozadinu i eksplodirala kroz pogrome i proterivanje Jevreja.

Između 1918. i 1920. tzv. „španski grip“ izazvao je između 25 i 50 miliona smrtnih slučajeva, više nego Prvi svetski rat.

Izvor bolesti otkriven je tek 30-ih godina, a do tada je bilo uvreženo mišljenje da je „španski grip plod nemačkih vojnih laboratorija“.

Iako se ne radi o bolesti, najezda krompirovih zlatica u ĐR-u 50-ih godina prošlog veka takođe je bila izvor najluđih teorija zavere, navodi Dojče vele.

Ta štetočina je 1950. gotovo uništila kompletni prinos krompira u Istočnoj Nemačkoj, a socijalistička propaganda ubrzo je optužila Amerikance da su, kako bi sabotirali ĐR, u opticaj pustili opasne štetočine.

Vlasti su time naravno htele da skrenu pažnju sa sopstvenog nemara.

Ali neslavni rekorder po broju dezinformacionih kampanja svakako je bolest imunološkog sistema AIDS.

Kako navodi Dojče vele, Sovjetska tajna služba KGB 1983. je lansirala glasinu da AIDS kao biološko oružje potiče iz Fort Detrika, gde su Amerikanci eksperimentisali na zarobljenicima, manjinama i homoseksualcima, pa da su kasnije tvrdili da je izvor zaraze u Africi.

Godine 1985. nemačko-sovjetski biolog Jakob Segal objavio je pseudonaučnu studiju koja je trebalo da posluži kao dokaz za tu teoriju zavere.

Iako su naučnici iz ostatka sveta tu tezu ocenili kao glupost, ta teorija zavere do dan danas tvrdokorno opstaje.

Ono što je funkcionisalo kod AIDS-a, potvrdilo se i kod mnogih drugih bolesti.

AIDS je 90-ih pomalo nestao iz novina, a Sovjetski Savez je bio stvar prošlosti, ali uprkos tome isti teoretičari zavera optužili istu onu američku laboratoriju u Fort Detriku za izbijanje epidemije ebole u Africi.

Na listi bolesti koje navodno poreklo vuku iz Pentagona je borelioza, koju prenose krpelji.

Španski grip, AIDS, ebola i sad korona: spisak globalnih bolesti koje su navodno potekle iz američkih vojnih laboratorija sve je duži i duži.

Ovde bi trebalo dodati i da u međuvremenu kruže glasine da je korona visur zapravo kinesko biološko oružje, zaključuje Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.