Dž. Jelen: Bez paketa pomoći,oporavak ekonomije SAD godinama

VAŠINGTON – Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da će „proći godine“ dok se ekonomija zemlje, razorena korona virusom, ne vrati na pravi kolosek i pozvala Kongres da odobri paket pomoći koji je predložio predsednik Džo Bajden, u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara.

Jelenova je odbacila tvrdnje republikanaca da je ta cifra suviše visoka.

Ona je za CNN rekla da bi, sa usvajanjem paketa pomoći, ekonomija mogla da se vrati na nivo koji se smatra punim zapošljavanjem najveće svetske ekonomije do 2022, sa stopom nezaposlenosti od četiri odsto, nasuprot 6,3 odsto iz januara, piše BBC.

“Ljudi strahovito pate širom zemlje“, rekla je Dženet Jelen, podsećajući na skoro 10 miliona izgubljenih radnih mesta zbog pandemije i oko četiri miliona radnika za koje se veruje da su odustali od traženja novog posla.

Vlada je u petak objavila da su SAD u januaru dodale samo 49.000 novih radnih mesta.

Oba doma Kongresa, koja tesnom većinom kontroliše Bajdenova Demokratska partija, prošle nedelje su glasali za budžetska pravila koja bi, ako to bude neophodno, mogla da omoguće demokratama da „proguraju“ novi zakon o budžetu po partijskoj liniji i u Senatu i Predstavničkom domu, bez podrške ijednog republikanca u Kongresu.

Visoki savetnici Bele kuće se nadaju da će Kongres usvojiti Bajdenov predlog do prve nedelje marta, pre roka – 15. marta, kada ističu sadašnje isplate pomoći u iznosu od 300 dolara nedeljno nezaposlenim radnicima, pomoći koju su dobili od savezne vlade uz onu, u manjem iznosu od toga, koju dobijaju od svojih država. Bajden želi da se federalna pomoć poveća na 400 dolara nedeljno do septembra.

Grupa od 10 republikanskih senatora sastala se sa Bajdenom u Beloj kući prošle nedelje, lobirajući da isplate ostanu na nivou od 300 dolara nedeljno ali da se okončaju u junu.

Bajden takođe planira da pošalje čekove u iznosu od 1.400 dolara milionima odraslih Amerikanaca, ali Jelenova kaže da tek treba da se precizira nivo primanja koji kvalifikuje porodice i pojedince za tu pomoć.

Republikanci koji se protive Bajdenovom predlogu ukazuju na autorski tekst koji je prošle nedelje u Vašington postu objavio bivši ministar finansija Lorens Samers, demokrata, koji je upozorio da bi Bajdenov paket pomoći mogao da pokrene „inflatorni pritisak kakav nije viđen za celu generaciju.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.