Džimi Karter neće prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji

ATLANTA – Bivši američki predsednik Džimi Karter i bivša prva dama Rozalin Karter neće biti u mogućnosti da prisustvuju inauguraciji izabranog predsednika Džoa Bajdena, saopšteno je danas iz Karter centra.

To je prvi put da će par, star 96 i 93 godina, propustiti ceremoniju otkako je Karter položio zakletvu kao 39. predsednik 1977. godine, preneo je AP.

Portparolka Karter centra u Atlanti rekla je da su Karterovi poslali Bajdenu i novoizabranoj potpredsednici Kamali Haris “najlepše želje” i da se “raduju uspešnoj administraciji”.

Bajden je bio mladi senator iz Delavera i Karterov saveznik tokom njegovog mandata u Beloj kući.

Karterovi su pandemiju korona virusa proveli uglavnom u svom domu u državi Džordžija, gde su oboje odrasli i gde su se vratili nakon napuštanja Bele kuće 1981. godine.

Karter, demokrata, postao je najdugovečniji američki predsednik u martu 2019. godine, premašivši bivšeg predsednika Džordža Buša, koji je umro prethodnog novembra.

Karteru je dijagnostikovan melanom, koji se proširio na njegov mozak 2015. godine.

Od tada je imao nekoliko operacija i zamenu kuka, navodi AP.

Više ne drži nedeljnu školu u Baptističkoj crkvi, kao što je radio decenijama, ali i dalje učestvuje u crkvenim aktivnostima putem video prenosa usred pandemije kovid-19, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.