DŽonson: Engleska bi mogla da iždrži porast zaraženih

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas da bi Engleska mogla da izdrži porast zaraženih od kovida 19 bez zatvaranja privrede, u trenutku kada je u Velikoj Britaniji registrovan novi rekordni broj novozaraženih, podstaknut varijantom omikron.

DŽonson se opire nametanju strogih mera zatvaranja u Engleskoj, smatrajući da bi davanje treće doze vakcine i oprez stanovništva bili dovoljni da obuzdaju najnoviji talas korona virusa, preneo je Rojters.

U Velikoj Britaniji je danas registrovano 218.724 novih slučajeva obolelih od kovid-19, što je novi rekord broja novozaraženih u jednom danu.

DŽonson je rekao da se pridržava mera u okviru „Plana B“ uvedenih u Engleskoj prošlog meseca, koje uključuju nošenje maski u javnom prevozu i prodavnicama, ali ne ograničavaju okupljanja ili zatvaranje preduzeća.

„Zajedno sa merama ‘Plana B’ koje smo uveli pre Božića, imamo priliku da prebrodimo ovaj talas omikrona bez ponovnog zatvaranja naše zemlje. Možemo da zadržimo naše škole i naša preduzeća otvorenim i možemo da pronađemo način da živimo sa ovim virusom“, rekao je DŽonson.

Prema njegovim rečima, naredne nedelje biće pune izazova.

„Ne može se pobeći od činjenice da će rad nekih službi biti poremećen zbog odsustva osoblja“, istakao je DŽonson.

On je upozorio da će se bolnice suočiti sa značcajnim pritiskom u narednim nedeljama i najavio svakodnevno testiranje na kovid-19 za 100.000 kritičnih radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar