U trendu

Džonson odbacio optuzbe o nepotrebnim kovid smrtnim ishodima

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson odbacio je danas kritike svog bivšeg savetnika Dominika Kamingsa, rekavši da ne prihvata njegovu optužbu da je nečinjenje vlade dovelo do nepotrebnih smrtnih slučajeva.

Na pitanje lidera opozicije Kira Starmera da li je prihvatio centralne navode Kamingsonovog svedočenja, DŽonson je odgovorio negativno, preneo je Rojters.

„Rukovođenje pandemijom bila je jedna od najtežih stvari koje je ova zemlja morala da radi veoma dugo vreme, ali nijedna odluka nije bila laka“, rekao je on.

„Ulazak u zaključavanje je traumatična stvar za zemlju, baviti se pandemijom je bilo zastrašujuće teško. Mi smo u svakoj fazi pokušavali da smanjimo gubitak ljudskih života, da bismo spasili živote ljudi i zaštitili Nacionalnu zdravstvenu službu, sledili smo najbolje naučne savete koje smo mogli“, naglasio je DŽonson.

Kamings je ranije danas izjavio da bi britanski ministar zdravlja Met Henkok trebalo da bude otpušten, jer je na vladinim sastancima lagao o korona virusu.

„Mislim da bi državnog sekretara za zdravstvo (Henkoka), trebalo otpustiti najmanje zbog 15, 20 stvari, uključujući zbog toga što je lagao sve u više navrata“, rekao je Kamings pred parlamentarnim odborom.

Kamings je optužio vladu da je izneverila britansku javnost tokom ranog odgovora na pandemiju korona virusa, izvinjavajući se porodicama onih koji su nepotrebno preminuli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.