U trendu

E. komisija: Nismo obnovili ugovor sa AZ, videćemo još

BRISEL – Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton izjavio je danas da Evropska komisija zasad nije naručila još vakcina od britansko-švedske kompanije AstraZeneka nakon juna kada ističe postojeći ugovor, javlja Rojters.

Evropska komisija je prošlog meseca podigla tužbu protiv AstraZeneke jer nije ispoštovala odredbe iz ugovora o isporuci vakcina protiv korona virusa.

Britansko-švedskoj farmaceutskoj kući se zamera i što nije imala „pouzdan“ plan kojim bi se omogućila isporuka doza na vreme.

„Nismo obnovili narudžbinu nakon juna. Videćemo još šta će se desiti. AstraZeneka je vrlo dobra vakcina“, rekao je Breton za francuski EInter radio.

On je dodao da očekuje da će nedavna narudžbina novih doza vakcine kompanija Fajzer/Biontek biti skuplja nego u slučaju ranijih verzija.

EU je nedvno potpisala novi ugovor sa američko-nemačkim proizvođačima vakcina kojim bi trebalo da dobije 1,8 milijardi doza do 2023. godine.

„Možda će sve koštati malo skuplje, ali ću prepustiti kompetentnim osobama da o tome govore u dogledno vreme“, rekao je Breton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.