U trendu

EK: Planovi za zaustavljanje kriminalnih bandi u EU

BRISEL – Evropska unija će težiti povećanju policijske saradnje, usmerenu na trgovinu ljudima i uspostaviti nova pravila za borbu protiv pranja novca, prema planovima koje je danas detaljno objavila Evropska komisija.

Evropska komisija je saopštila da 70 odsto kriminalnih bandi deluje u četiri ili više zemalja EU i da su njihovi prihodi od trgovine oružjem, drogom ili ljudima, krijumčarenja migranata, sajber kriminala i drugih krivičnih dela u 2019. godini iznosili 139 milijardi evra, što je ekvivalent jednog procenta bruto domaćeg proizvoda EU.

EK je utvrdila petogodišnju zakonodavnu mapu predloga i inicijativu osmišljenu za borbu protiv bandi organizovanog kriminala, koje su sve više postale digitalne, pa čak i iskorišćavale pandemiju korona virusa prodajom falsifikovanih medicinskih proizvoda, preneo je Rojters.

Na primer, kriminalne grupe su već pokušale da prodaju preko milijardu lažnih ili nepostojećih doza vakcina, navela je EK i dodala da želi da se usredsredi na rasturanje bandi i hapšenje njihovih vođa, a ne na prestupnike nižeg nivoa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.