EK: Smanjiti putovanja, ali ne zatvarati granice unutar EU

BRISEL – Evropska komisija pozvala je danas zemlje članice da pojačaju koordinaciju i informisanje građana kad je reč o merama koje se uvode u cilju zaustavljanja širenja Kovid19, ali i podsetila na svoje preporuke o nezatvaranju unutrašnjih granica EU.

„Preporučeno je da se limitiraju sva neesencijalna putavanja, koliko god je to moguće, ali i da se održi, koliko je moguće, esencijalni porotok radnika i robe“, kaže portaparol EK Kristija Vigand.

Povodim odluke Danske da ograniči ulazak građana EU u zemlju, kako bi zaustavila novo širenje korona virusa, u Briselu kažu da ne žele da komentarišu individualne odluke zemlja članica kada je reč o merama za zaštitu zdravlja, ali naglašavaju da prate situaciju i pozivaju na pojačanu koordinaciju na nivou EU.

„Fizička distanca i samodisciplina nastavljaju da budu neophodne sve dok vakcinacija ne uzme maha. Evropski centra za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje građanima da smanje aktivnosti kao što su putovanja i socijalni kontakti“, kaže Vigand.

On dodaje da, istovremno, građani od zemlja članica EU očekuju više kooordinacije i prvovremneih informacija kada je reč o merama koje se odnose na slobodu kretanja.

Putovanje unutar granica EU trenutno je dozvoljeno, ali se mere obaveznog testiranja i karantina po ulasku u zemlju razlikuju od države do države.

Pored Danske, koje je u petak najivila mere zatvaranja granica, i belgijski medicinski stručnjaci tokom vikenda pozvali su na hitno zatvaranje granica kao bi se izbegao novi talas Kovid19.

U Belgiji se trenutno vrše sistemastki pregledi putnika kod organizvanih formi transporta, kao što su aerodrom i železničke stanice, dok su na drumovima prisutne tek sporadnične kontrole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.