U trendu

EK: U vanrednim okolnostima neka prava mogu biti ogranicena

BRISEL, 22. novembra ( Tanjug) – Povodom demonstracija protiv kovid mera proteklog vikenda u više gradova EU iz Brisela poručuju da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji, ali i da u vanrednim okolnostima ”prava mogu biti ograničena”.

”Mirne demonstracije su fundamentalno pravo svih demokratskih društava, ali za nasilje nema mesta u našem društvu. Istovremeno, iako su mirne demonstracije fundamentano pravo, u situaciji vanrednog stanja u oblasti javnog zdravlja neka prava mogu biti ogrničena”, izjavila je portparolka Evropske komisije, Dana Spinat.

Na zahtev medija da daju svoj sud o nasilju koje je tokom vikenda izbilo na ulicama Beča, Brisela, Zagreba, Haga i prvenstveno Roterdama, iz Evropske komisije odgovaraju da nacionalne vlasti treba da istraže okolnosti i da daju odgovor na to šta se dešavalo, da li je bilo kršenja vladavine prava ili prekomerne upotrebe sile.

U Komisiji dodaju da ”vide da su Evropljani umorni” od mera oraničenja pod kojima žive skoro tri godine, kao i od pritisaka koje stvara svakodnevna odbrana od zaražavanja korona virusom.

”Mi razumemo da su ljudi umorni od restrikcija, ali na društvenom nivou je bitno da budemo zajedno i poštujemo restrikcije jer je to način za izlazak iz pandemije”, zaključuju u Evropskoj komisiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar