U trendu

EK za integrisano upravljanje EU granicama u krizi

BRISEL, 16. marta ( Tanjug) – Evropska komisija predstavila je smernice o merama za upravljanje unutrašnjim evropskim granicama u kontekstu vanredne situacije COVID-19.

”Virus je prisutan u svim zemljma EU. Zatvranje granica nije neophodno i najbolji način da za zaustavi zaraza”, navode u Komisiji.

Smernice koje je Evropska komisija predstavila na video konfrencijskom sastanku 56 ministra zdravlja i unutranjih poslova EU za cilj imaju integrisan pristupa efikasnom upravljanju evropskim granicama radi zaštite zdravlja građana kao i očuvanja integriteta unutrašnjeg tržišta.

”Naše mere za suzbijanje koronavirusa biće efikasne samo ako koordiniramo na evropskom nivou. Moramo da preduzmemo izuzetne mere da zaštitimo zdravlje naših građana, ali i da osigurajmo da roba i osnovne usluge i dalje cirkulišu na našem unutrašnjem tržištu. To je jedini način da se spreči nestašica medicinske opreme ili hrane”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komisiji naglašavanju da osobe koje su identifikovane kao rizične za širenja COVID-19 moraju imati pristup odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti, bilo u zemlji dolaska ili u zemlji odlaska.

Podsećaju da je slobodna cirkulacija robe presudna za održavanje dostupnosti proizvoda kao što su zalihe hrane, uključujući stoku, vitalnu medicinsku i zaštitnu opremu.

U Briselu ocenjuju da su zemlje članice do sada reagovale na osnovu dostupnih informacija i u cilju zaštitile zdravlje svojih građana.

”Vlade preduzimaju mere koje smatruju pogodnim, ali da bi one bile i efikasne moraju biti koordinisane”, kažu u Komisiji.

Napominje se da zemlje članice sada na dnevnom nivou komuniciraju kako bi popravile početnu situaciju u kojoj je svaka ponaosob uvodila jednostrane mere.

”Nije počelo savršeno. Vidimo kilometre zastoja na graničnim prelazima kako zbog kontrola ili domino efekta sa drugih granicama”, kažu u Komisiji.

Upozorava se i na činjenicu da se produktivnost zasniva na pravovremenom snabdevanju i da je cilj Evropske komisije da obezbedi adekvatan protok robe kako ne bi došlo do nestašice na EU tržištu, a samim tim i pogoršanja posledica krize COVID19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar