Ekonomski oporavak evrozone snažniji od očekivanog

LONDON – Oporavak evrozone u aprilu, od ekonomskog pada izazvanog pandemijom, mnogo je snažniji nego što se očekivalo, jer se industrija usluga adaptirala na uslove blokada i nenadano vratila na staze rasta, pokazalo je današnje istraživanje analitičke kompanije IHS Markit.

Budući da se kontinent suočio sa novim talasom epidemije korona virusa, vlade su ponovo uvele stroge mere obraničenja kako bi sprečile širenje zaraze, primoravši deo preduzeća na ponovno zatvaranje a građane da ostanu kod kuće.

Zbog toga se u ovom kvartalu očekivalo da će ekonomski oporavak biti znatno slabiji nego što je predviđano u martu.

Međutim, prema fleš rezultatima istraživanja IHS Markita, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na devetomesečni maksimum u aprilu, na 53,7 poena sa 53,2 boda u martu, izveštava Rojters.

Cifra iznad 50 poena označava rast ekonomske aktivnosti.

U dominantnom sektoru usluga, indeks PMI se popeo na 50,3 boda sa martovskog nivoa od 49,6 poena, nadmašivši medijan prognozu ekonomista u Rojtersovoj anketi koji su prognozirali da će pasti na 49,1 poen.

Istovremeno, za fabrike u monetarnoj uniji ovo je najaktivniji mesec od sredine 1997, godine, kada je počelo da sprovodi ovo istraživanje, pri čemu je indeks koji meri vrednost proizvodnje dostigao je najvišu kotu.

U izveštaju se navodi da nemački PMI ukazuje na optimistične izglede proizvodnje u najvećoj evropskoj ekonomiji, jer fabrike nastavljaju da isporučuju robu gotovo rekordnim tempom, dok je aktivnost u uslužnom sektoru i dalje usporena zbog mera lokdauna.

Francuska poslovna aktivnost je takođe porasla snažnije nego što se predviđalo, jer je druga po veličini ekonomija zone evra pokazala znake otpornosti.

Kompozitni indeks buduće proizvodnje u evrozoni popeo se na 68,8 poena sa 67,9 bodova u martu, na najviši nivo od kada je IHS Markit, u julu 2012, počeo da prikuplja podatke o proizvodnim očekivanjima preduzeća.

U Britaniji su preduzeća takođe zatrpana novim porudžbinama jer zemlja ukida neka od ograničenja uvedena zbog kovida, što nagoveštava brz ekonomski oporavak.

Evropska komisija je danas objavila da je poverenje potrošača u evrozoni poraslo u aprilu za 2,7 poena u odnosu na mart, na minus 8,1 bod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.