EMA potvrdila efikasnost AstraZeneke za sve starosne grupe

BRISEL – Evropska agencija za lekove ( EMA) dala je preporuku za upotrebu Astra Zeneka vakcine protiv Kovid-19 u svim starosnim grupama i to je snažan sigal za sve građane da su u pitanju bezbedne i efikasne vakcine, kažu u Evropskoj komisiji.

Povodom informacija da su Nemačka i Belgija izrazile sumnju u efikasnost Astra Zenaka vakcine kod strarijih od 65, odnosno 55 godina, u Komisiji navoda da je u nadležnosti zemlja članica da odlučuju o „dodatnim i strožijim“ zahtevima pri upotrebi nekih vakcina, sve dok to nije u suprotnosti sa preporukama EMA.

Evropska komisija apelovala je i na internet platforme, poput Fejsbuka, Tvitera, Jutjuba i Gugla, da hitno rade na rešavanju dezinformacija koje se na društvenim mrežama pojavljuju kada su u pitanju vakcine protiv korona virusa.

„Živimo u globalnoj zdravstvenoj krizi, a proverene informacije mogu spasiti živote”, poruka je Brisela.

U EU naglašavaju da je od ugovorenih 2,6 milijardi vakcina za područje EU 27, trenutno u prozvodnji 1, 2 miljarde, što bi, prema očekivanjima Brisela, trebalo da omogući da se do kraja leta u EU vakciniše 70 procenata stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.