Engleska plaća građanima da se samoizoluju

LONDON – Engleski sistem za testiranje i praćenje kovida omogućava isplatu podrške od 500 funti (oko 550 evra) ljudima koji se samoizoluju nakon što dobiju obaveštenje putem aplikacije, saopšteno je danas.

Novac je već bio dostupan ljudima kojima je naloženo da se samoizoluju putem programa za praćenje kontakata putem telefona, e-pošte ili poruke, ali ne i putem aplikacije zbog anonimnosti, prenosi Rojters.

Svaki pojedinac koji u aplikaciji dobije upozorenje o samoizolaciji sada može da registruje svoje podatke kako bi primio uplatu, saopštila je služba.

Snažna zaštita privatnosti korisnika bila je ključni zahtev koji su postavili Epl i Gugl kada su tehnologiju učinili dostupnom za razvoj aplikacija za praćenje kontakata ljudi zaraženih kovidom-19.

Pojedinačni korisnici ne moraju da unose lične podatke kada se registruju za upotrebu aplikacije, što znači da automatski generisani zahtevi za obaveštavanjem o samoizolaciji nisu obavezujući.

Korisnik će ostati anoniman nakon što dobije obaveštenje ako ne želi da zahteva novac, saopštila je služba.

Novčana pomoć je osmišljena kao podstrek ljudima da ostanu kod kuće kada dobiju pozitivne rezultate teste na kovid-19, kako bi usporili širenje korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.